Хормони и хормонален дисбаланс

Най-важните женски полови хормони са естрогените. Тези хормони са отговорни за контрола на половите белези при жената. Въпреки че се произвеждат и при мъжете и при жените, те присъстват в по – големи количества при жените. В групата на естрогените има няколко хормона като естрадиол, естриол и естрон.

При жените в пременопауза, естрогените контролират развитието на маточната лигавица по време на първата част от менструалния цикъл и това води до промени в матката, мозъка, черния дроб, сърцето и така нататък. Естрогените също играят важна роля по време на бременност. По време на настъпването на менопаузата, променливи нива на естрогените предизвикат емоционален стрес.

Кръвните тестове за изследване на женските полови хормони обикновено се прават за определяне нивата на естрогените а именно трите – естрон, естрадиол и естриол. Нивото на прогестерона също се определеля. Това е така, защото нивото му по време на цикъл се променя и влияе на плодовитостта. Тези тестове обикновено са извършват с цел оценка на състоянието на жената по време на пременопауза, поликистоза на яйчниците, деменция, остеопороза, рак на гърдата и така нататък. Тези изследвания са необходими и при вземането на решение за хормонално-заместителна терапия.

Хормоналния дисбаланс е отговорен за мисленето.

Хормоните са отговорни за контролиране на жизненоважни химични и физиологични процеси в организма, което в крайна сметка контролира правилното функциониране на тялото и поведенческите характеристики. Следователно в организма трябва да бъдат поддържани необходимите нива на хормоните.

Нивата на хормоните освободени от ендокринната жлеза се определят от необходимостта на организма от тях в определен момент. Когато нивото на хормона е повече или по-малко от тази нужда, възникнат проблеми. Хормоните влияят върху функционирането на определени гени и на свой ред ги карат да произвеждат специфични ензими, които се изискват в различни метаболитни реакции.

Минералкортикостероидите и другите хормони отделяни от надбъбречните жлези регулират плазмената концентрация на натрий и калий и регулират въглехидратния, липидния и протеиновия метаболизъм. Когато те не се произвеждат в необходимите нива, те водят до болестта на Адисон. Това се получава, когато глюкокортикоидите и минералкортикостероидите не се произвеждат в достатъчно количество. То води до умора, световъртеж, мускулна слабост, загуба на тегло и до промени в настроението на личността.

Хормоните Инсулин, Глюкагон и Соматостатин се секретират от панкреаса и контролират нивото на захарта в кръвта. Заболяването до което водят е диабетът. Това заболяване води до полиурия (често уриниране) и полидипсия (патологично повишена жажда).
В щитовидната жлеза се произвеждат хормоните Tироксин и Калцитонин. Те стимулират метаболизма на тъканите, растеж и диференциация. Нарушенията, свързани с тези хормони водят до заболяванията гуша и критенизъм при деца и микседем при възрастни.

Хормонът на растежа се секретира от хипофизата, и свързаните с нея разстройства са нанизъм и гигантизъм.

Свързани статии

Back to top button