Други АРТ

AD (assisted defragmentation) – Прави се в случаите, когато ембрионите не се развиват добре и образуват голям процент фрагменти (структури не съдържащи генетичен материал), които пречат на ембрионалното развитие. Прави се след АН. Излюпване на ембриона (Hatching)

Това е микро манипулация, която помага за излюпването на ембриона при имплантацията. Методът се състои в изтъняване на обвивката на ембриона (zona pellucida) с помощта на специална микропипета. Препоръчва се при жени в по – напреднала възраст, пациентки с намалени яйчникови резерви, ендометриоза и лошо качество на ембрионите.

ELSI, ROSI (elongated spermatids, round spermatid) – Прави се след PESA или TESE и замества ICSI процедурата, когато липсват зрели сперматозоиди (нарушения в сперматогенезата) или са недостатъчен брой. Това са методи при които, се инжектират незрели сперматозоиди в яйцеклетките.

GIFT и ZIFT методики и TET (тубарен ембриотрансфер)
Тази процедура (ZIFT) по същество e много сходна с ин-витро оплождането, но все пак има и сериозни различия. Яйцеклетката и сперматозоидите се срещат в лабораторни условия. Оплождането и ранното ембрионално развитие се осъществява също извън тялото, а не в маточните (фалопиевите) тръби. След достигането на необходимото ембрионално развитие обаче ембрионите се трансферират в маточната тръба а не в матката /ZIFT – (зиготен интрафалопиев трансфер), и TET – (интратубарен ембриотрансфер). Успеваемостта при IVF и ZIFT е еднаква и поради това ин витро процедурата е предпочитана, тъй като е по-евтина и не изисква лапароскопия и обща анестезия, а и освен това IVF – ET е единствената процедура, възможна за жени с увредени маточни тръби.

Съществена разлика обаче има при GIFT техниката. При нея сперматозоидите и яйцеклетката се трансферират в маточната тръба веднага след получаването им. По този начин оплождането и най-ранното ембрионално развитие се осъществява в тялото, а не в лаборатория. Тубарната среда предлага най-благоприятни условия за фертилизация и ранно ембрионално развитие. Този метод обаче има приложение само при жени с проходима поне една фалопиева тръба.

Ко-култивиране
При повечето инвитро методи яйцеклетката се опложда извън тялото на жената, ембрионът се развива в изкуствена среда и после се имплантира в матката. Най-трудната част е полученият ембрион да се имплантира. За да бъде успешно имплантиран ембрионът, изкуствената среда трябва максимално да наподобява вътре утробната. Точно тук намира приложение ко-култивирането – имитиране на майчина утроба. При него се създава изкуствена утроба с истински клетки от матката на майката. Ембрионът се посява в тази среда. Той се адаптира към нея и когато се имплантира в матката, много по-лесно се закрепва, защото средата вече му е позната. Ко-култивирането увеличава с 30 % шанса за забременяване.

Свързани статии

Back to top button