Чистота и детско здраве

Чистотата на жилището трябва строго да се спазва. За почистване на детската стая не трябва да се използва метла. Ако нямате прахосмукачка, почиствайте стаята с влажна 

кърпа. Домашните животни пречат на чистотата в жилището. Котки, кучета, папагали, канарчета не трябва да имат достъп до малкото дете. Те могат да бъдат носители на опасни заболявания – чревни инфекции, токсоплазмоза, пситакоза и др. Чистият въздух има голямо значение за здравето на детето. Детската стая трябва да се проветрява и да се осигурява огряването й от преките слънчеви лъчи при отворени прозорци. Помещението трябва да се проветрява и през студените сезони, като прозорците се отварят за 10-15 минути няколко пъти през деня. През лятото прозорецът се оставя отворен непрекъснато.

Ако някой в семейството пуши, това трябва да става извън жилището – на терасата, на двора, на стълбището. Децата на родители пушачи, които не спазват тези изисквания, боледуват по-често от заболявания на дихателната система.

Личната хигиена е задължителна за възрастните, които се занимават с деца. Не посягайте към кърмачето, без да сте си измили ръцете, без да сте свалили облеклото, с което сте се движили по улицата.
Чистотата на приборите за хранене е много необходима, тъй като редица инфекции, особено чревните, проникват в детския организъм през устата. През първите няколко месеца от живота приборите за хранене трябва да се дезинфикцират. Всички съдове – лъжички, канчета, купички, цедки, трябва да се изваряват в течение на 30 минути. На задължителна дезинфекция подлежат и шишетата за хранене и бибероните.

Гладенето на дрешките е задължително, като се гладят поне от вътрешната страна имаща контакт с кожата.
Силният шум оказва влияния върху сърдечната дейност, артериалното налягане и редица други функции на организма. Голямо значение има нивото на шума и за състоянието на нервната система. Под влияние на шума децата стават неспокойни, раздразнителни, трудно заспиват, спят по-малко и често се събуждат. Затовя трябва да се пази тишина докато детето спи, да говорим шепнешком, да не удряме врати и прозорци.
Източник: Отглеждане и възпитание на малкото дете
Автор: д-р Величко Гатев

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button