Безплодие при проблеми на маточната шийка

Измененията в маточната шийка и цервикалния канал се отразяват върху строежа на цервикалния секрет. От него пък зависи пенетрацията на сперматозоидите (проникване, пробиване, навлизане).

Травматичните увреждания на жлезите на цервикалния канал може да се окажат пречка за забременяване, поради настъпващи промени във физико-химичните качества на цервикалния секрет.

маточната шийкаЕрозиите на маточната шийка и измененият от възпаление цервикален канал се срещат често при жени с безплодие. Наличието на остър или хроничен ендоцервицит в много случаи може да бъде пречка за пенетрацията на сперматозоидите. Повишеното количество на левкоцити в цервикалния секрет води до смущения в енергиината обмяна на преминаващите сперматозоиди и в подвижността им.

Функционалните смущения в дейността на цервикалните жлези и физико-химичните качества на цервикалния секрет в различните фази на менструалния цикъл играят важна роля за забременяването. През последните години популярен стана термина „цервикален фактор“. Това е сборно понятие обхващащо всички изменения в секрецията на цервикалните жлези и качествената характеристика на цервикалния секрет. Тези промени се диагностицират със специален пенетрационен тест.

Стеноза на външния отвор на цервикалния канал може да играе роля при безплодието при жената. При оскъдна секреция на цервикален секрет, стесненият външен отвор на цервикалния канал подпомага нейното сгъстяване и коагулиране. Това прави секрета неспособен през него да преминат сперматозоидите. Вродената стеноза най – често се съчетава с хипоплазия на маточното тяло. Цервикалните жлези са слабо развити и секрецията им е оскъдна. Външният отвор на канала е точковиден. Придобитата стеноза е следствие на механично увреждане на цервикалния канал след аборт или травматично раждане, лекарствена или диатермокоагулация на цервикалния канал.

Непълноценността на външния отвор на цервикалния канал обикновено не е пречка за забременяване, но в повечето случаи се оказва причина за инфертилитет.

Още по темата: Безплодие при проблеми на влагалището

Свързани статии

Back to top button