Д-р Николов: Българите трябва да осъзнаят личната отговорност по отношение опазване на своето здраве

  1. Д-р Николов, Вие сте популярен гинеколог, но как решихте да се занимавате с репродуктивна медицина. Кога взехте решение и какво по-точно Ви провокира за това?

Всъщност аз исках да стана кардиолог или ендокринолог . Но в нашето семейство репродуктивната медицина е „семеен бизнес”, пък и асистираната репродукция е тясно свързана с ендокринологията.

 2. Имаме информация, че провеждате прегледи и в Бургас. Къде още могат да се консултират с Вас пациентите?

Консултирам в МЦ”РепроБиоМед” (тел: 02/855 01 02), както и в МБАЛ Бургас (тел: 0876/357 733) след предварително записване по телефона.

 3.Вие имате договор с ЦФАР. Мислите ли, че държавата прави необходимото за двойките със стерилитет? Питаме Ви, защото много от тези семейства твърдят, че средствата, които се отпускат, са крайно недостатъчни.

Според мен това е малко несправедливо спрямо държавата. Истината е, че България е на 3-4 място измежду Европейските страни по финансиране на асистираната репродукция спрямо числеността и брутния вътрешен продукт на глава от населението. Смятам, че засега това са възможностите и резултатите са добри.

 4. Д-р Николов, какво мислите за здравната култура на Българите?

По принцип е на ниско ниво, независимо, че има все по-разнообразна информация. Проблемът е, че българите не осъзнават личната отговорност по отношение опазване на своето здраве. Така да се каже, здравето е проблем на самите хора, не на лекарите. Ние сме само, за да помагаме…

5. В практиката наблюдавате ли тенденция за снижаване на възрастта на вашите пациенти? Вярно ли е, че все по-често двойки под 30 годишна възраст с доказан стерилитет търсят помощ в ин витро центровете?

И да, и не. Някои заболявания като ендометриоза, маточна миома, карциномите на яйчника и ендометриума, са с тенденция за подмладяване. От друга страна все повече българи отлагат реализацията на своята репродуктивна функция, а това е лошо.

6. В миналото се смяташе, че стерилни са само жените. Днес, обаче, всеки втори мъж е с нарушени показатели в спермограмата или морфологията на сперматозоидите. Дали това се дължи на начина на живот в наши дни или просто преди години това бяха теми „табу”?

Е, чак всеки втори мъж не е с нарушена спермограма. Но в приблизително 40 – 50% от двойките с репродуктивни проблеми е налице и мъжки фактор. И двете твърдения са верни: както стила на живот, така и все по-добрата диагностика и разбулването на това „табу”, водят до тази констатация.

7. Кои, според Вас, са най честите причини за стерилитет?

– мъжки фактор;
– увредени маточни тръби;
– липса на адекватна овулация, ендометриозата и др.

8. Има ли нелоялна конкуренция между ин витро центровете?

Не бих казал. Общо взето всички работим при равни условия. С повечето колеги сме в добри и дори в договорни отношения, помагаме си когато има нужда.

9. Лечението на стерилитета и респективно ин витро центровете понякога попадат в графата „комерсиална медицина”, като например пластичната хирургия. Това ли е причината днес, в страна толкова малка като България, да има толкова много ин витро центрове?

Е, да. Има и такива мнения. Вероятно нови центрове възникват и по тази причина. В последствие разбират, че асистираната репродукция не е нито лесна, нито кой знае колко добре платена. Все пак големите центрове в България (с повече от 200 цикъла годишно) са едва 6-7. Все още мисля, че като инвазивен кардиолог щях да печеля повече…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button