Акупунктурата при ин витро оплождането

Д-р Антон Баев специалист репродуктивна медицина в Медицински център” Афродита”. Всички живи организми имат изградени механизми за самозащита и самолечение.

Те обаче при човека се се променили в течение на еволюцията и развитието на културата. Тези механизми често трябва да се събудят и да се стимулират. Целта на акупунктурата е да активира тези механизми и да ги възстанови. Тя е изцяло безобиден метод без странични ефекти.

 Акупунктура е терапевтичен подход за лечение на функционални разстройства и обратими нарушения в организма. Той се постига чрез поставяне на игли (стомана, злато или сребро) в много специфични точки на кожата.

 Това е една от най-старите инвазивни терапевтични техники, които са започнали да се правят преди 4000 години в Китай. В Западна Европа те започват да се разпространяват преди 160 години. Първите съобщения са направени от холандеца Яков де Bondt 1658 година , германеца Andreas Cleyer- 1686 година и шведа Engelbert Kampfer -1712 година. Първият гръцки лекар – акупунктурист е Константин Tragas от Атина /1950г./.

 Акупунктурата води до освобождаването на ендорфини и енкефалини от нервната система, които действат върху човешкото тяло, засягащи по-специално функцията на автономната нервна система. Основната функция на вегетативната нервна система е да регулира биоелектричната активност на мускулите и функцията на ендокринните жлези. Тя е от съществено значение за нормалното функциониране на вътрешните органи. Акупунктура е в състояние да предизвика промени в електрическия потенциал на клетъчната мембрана и да възстанови нарушеното равновесието, причинено от вътрешни или външни фактори. Акупунктурата увеличава активността на кората на главния мозък и синтеза на ендорфини. Тя блокира активността на симпатикосовата нервна система/симпатиколитичен ефект/ и по този начин намалява нивата на стресовите хормони в организма. Акупунктурата намалява резистентността на маточната артерия и повишава кръвотока на матката. По този механизъм се обясняват повишените нива на имплантация след ин витро в редица проучвания.

 Задълбочени изследвания за ефективността на акупунктурата доказват че :

 • тя помага при значителен брой заболявания, но не лекува всичко.

• Акупунктурата е особено подходяща, когато е налице спиране на функционирането на даден орган и по-малко, когато съществува сериозна структурна увреда на цялата органна система.

• Акупунктура като терапевтична техника е доста вероятно да помогне значително при:

1. Болков синдром (главоболие, мигрена, болки в ръцете и краката, ишиас)
2. Психосоматични разстройства / депресия, подтиснатост, страхова невроза и др/
3. При заболявания на стомашно-чревния тракт (анорексия, преяждане-наднормено тегло, чревни нарушения, запек)
4. Сексуални разстройства /импотентност, преждевременна еякулация, липса на либидо/
5. Неврологични заболявания
6. УНГ болести
7. Съдови заболявания (хипертония, хипотония)
8. Респираторни заболявания и т.н.

 Специално приложението на акупунктурата при асистираната репродукция изглежда :

 • подобрява отговора на лечението и подпомага оплождането.

Увеличава притока на кръв към матката, яйчниците и други органи на репродуктивната система.
• стабилизира функционирането на ендокринната система

• подобрява фактора психика, която изглежда играе важна роля в успеха на лечението.

 За една жена, включена в IVF програма, акупунктурата се препоръчва веднъж или два пъти седмично по време на фоликуларната стимулация за получаване на яйцеклетки. Важно е да се приложи в деня на трансфера на ембриони, както и два дни след това. Акупунктурата има за цел да поддържа високи нива на кръвна перфузия на яйчниците и ендометриума на матката, където се трансферират ембрионите. В същото време тя релаксира и спомага за създаване и поддържане на спокойствие при жената през цялото времетраене на ин витро опита.

 За още по-добри резултати акупунктурата може да се използва и като подготовка за 1-2 месеца преди ин витро процедурата.

 Една от характеристиките на акупунктура е пълната липса на странични ефекти! Също така, не съществува риск от предозиране. Дори акупунктурата изглежда да работи в синхрон с допълнително прилагани лекарства и не е конкурентен метод.

   

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button