Зависимостта от кофеина

Въпреки че се твърди, че няма документиран случай на зависимост от кофеин, всеки от нас има познат, който „просто не може“ без чаша кафе.
Проблемът е, че кофеинът може и да ни помага да се събудим, но това си има доста солена цена. Доказано е, че прекомерната консумация на кофеин може да причини главоболие, лошо хранисмилане, безсъние и сърдечни проблеми. Също така има основание да се смята, че хората, които пият кафе повече от четири пъти на ден, си скъсяват живота значително с този навик.

Отказът от кофеин е труден, но не и невъзможен. Ето какви съвети дават хора, успели да постигнат това.
Главната причина за умората е недостигът на сън. На пазара се предлагат най-различни хапчета за борба с безсънието, но лошото при тях е, че те също имат неприятни странични ефекти. Ако сте решили да взимате подобни медикаменти, консултирайте се първо с вашия лекар. Ако обаче желаете да си набавите сън чрез естествени методи, опитайте се да си набавите храни, богати на мелатонин и триптофан.

Храната е особено важна. Заменете трите големи ястия на ден с по-малки количества храна по-често през деня. Това е не само по-добре за храносмилателната ви система, но и по този начин ще се зареждате с енергия през целия ден. Ако работата ви е прекалено натоварена, можете просто да хапвате нещо леко през деня, което да ви зареди поне временно с енергия. Обаче избягвайте храни, богати на захар като сладки, шоколади и вафли, и заложете на храни, богати на протеини – например ядки.

Освен това наблегнете на храни, съдържащи витамин В. Много хора страдат от недостиг на този витамин, което може да доведе до хронична умора, променливо настроение и други здравословн проблеми.

На хората, които имат навик да пият кафе рано сутрин, се препоръчва да заменят димящата чаша със студен душ. Това не само че ще ви достави голяма доза адреналин, което ще ви събуди по-бързо и от най-доброто кафе, но и ще ви подобри кръвообращението.
И последно – ако работите в офис и прекарвате голяма част от деня си, седнали зад бюро, малките разходки по време на почивка са полезни и ще ви поддържат енергията на задоволително ниво докато не стане време за сън. Правейки тези малки разходки, вие не само ще избегнете неприятно схващане на мускулите, но и ще подобрите оросяването на мозъка си, което ще подобри вашата концентрация.

Свързани статии

Back to top button