Защо да използваме столче за кола?

На пръв поглед много от родителите биха казали „Защо ли наистина?”, а за тях отговорът би бил законът ни задължава. От 1 януари 2006 г. влезе в сила разпоредбата за използването на предпазни колани и допустимите обезопасителни системи за всички деца с ръст до 1,50 м. при превоз в автомобил на предната или задната седалка. Тогава органите на реда започнаха масирани проверки, но това не продължи дълго.

Отливът от постоянни проверки и санкции доведе до класическата за българина поговорка „всяко чудо за три дни”, която в комбинация с вярването, че „…на мен това няма да ми се случи!” остави много автомобили с деца без обезопасителни средства. Естествено това се отнася за онези водачи, за които важна е глобата или как да не я платят. За родителите, които ценят живота на децата си обаче водеща трябва да е животоспасяващата функция на обезопасителните системи.

Факт е, че децата, които не пътуват в столче за кола, са изложени на четири пъти по-голяма опасност от наранявания при ПТП, отколкото тези, които са обезопасени. Това показват изследвания направени в Европа, които от години провеждат опити с различни обезопасителни средства, за да намалят травмите на на-малките пътници при произшествие. Митът, че в града скоростта е малка и дори и без предпазен колан може лесно да удържим детето и себе си с ръце отдавна е развенчан от редица изследвания. Ето какво се случва, когато се блъснем челно и вярваме, че без колан и обезопасителни средства може да останем невредими – и то при удар със само 50 км/ч:

Статистиката сочи, че 75% от произшествията са се случили в населени места с ограничение на скоростта до 50 км/ч. При фронтален сблъсък на автомобил със скорост 50 км/ч, дете с тегло 15 кг може да упражни сила, равняваща се на 416 кг! Вие можете ли да удържите 416 кг!?

Клипът по-долу визуализира най-важните неща, които един отговорен родител трябва да знае и прави, когато превозва деца в автомобила. Създаден и предназначен за американския пазар, той показва общовалидни примери и добри практики, които са универсални за всички. Ето и малко полезна информация, която трябва да знаете, когато си избирате обезопасителни системи:

Европейски Стандарти:
Според съществуващите европейски норми столчетата за кола се класифицират в няколко групи. Европейският стандарт ЕСЕ R44/03 формулира точните изисквания към производителите на столчета за кола, които гарантират безопасността на децата при пътуване. Според европейските нормативи съществуват 5 групи столчета за кола:

Група 0
От 0 до 10 кг. От раждане до приблизително 9 месеца.
Група 0+
От 0 до 13 кг. От раждане до приблизително 1 година.
Група 1
От 9 до 18 кг. От 8 месеца до приблизително 4 години.
Група 2
От 15 до 25 кг. От 3 до приблизително 6 години.
Група 3
От 22 до 36 кг. От 5 до приблизително 12 години.

В заключение можем да кажем и нещо обнадеждаващо – пътната безопасност и предпазните средства придобиват все по-голяма популярност в България. За това свидетелства обособяването на фондация „Годишни награди за пътна безопасност” ( nagradi.org ), която на 05 декември 2012 г. ще отличи за втора поредна година своите победители. Chipolino за втора година ще участва в награждаването, но този път вече като основен спонсор на събитието, а екипът ни с радост ще очаква да допринесе за насърчаването на повече активни и отговорни родители. Посетете нашия Чиполино блог , където можете да прочетете още много полезни съвети за безопасността на Вашите деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button