Закаляване на новороденото

Закаляването е вид диспозиционна профилактика и има за цел да повиши устойчивостта и защитните сили на организма спрямо неблагоприятните

 въздействия на атмосфернитие условия: студ, вятър, влага, високи колебания на температурата на въздуха. То тренира терморегулаторните механизми на детето и физиологичните процеси, осигуряващи равновесието между образуваната и излъчваната топлина, за да се гарантира постоянна телесна температура.
Принципите на закаляването са: постепенност, системност, последователност, индивидуален подход. Под постепенност се разбира внимателното увеличаване на силата на дразнителя – преход от по-слаба към по-силна степен. Под системност – ежедневно и непрекъснато провеждане. Под последователност – съобразяване със силата на дразнителите. Индивидуален подход – съобразяване с индивидуалните особености на детето: възраст, реактивност, сезон, здравословно състояние. Закаляването се определя и ръководи от лекар. Осъществява се преди всичко с естествените фактори въздух, вода, слънце.

Режими. Има два вида режими: общ закалителен и специални закалителни процедури с натоварване – дозирано закаляване.

Общият закалителен режим включва осигуряване на оптимални температурни условия в помещенията, където живее детето, достъп до свеж въздух и подходящо облекло.
Най-подходящата температура за отглеждане на новороденото доносено дете е 23 – 24 градуса, за недоносеното 25 – 26 градуса, за деца над 1 год. – 20 – 22 градуса, по време на сън с 3 -4 градуса по-ниска.
Достъпът на свеж въздух се осъществява чрез редовно проветряване и системно извеждане навън. Новороденото дете може да се извежда навън още след втората седмица след раждането, ако температурата на въздуха на открито е 12 до 15 градуса и не по-висока от 25 – 27 градуса. В продължение на 4 -5 дни, преди да се изведе, детето се държи на отворен прозорец в стаята. Започва се с 5 мин и постепенно се увеличава до 10 мин. Престоят навън през зимата при температура, не по-ниска от 12 градуса за кърмачета до 6 месечна възраст, достига постепенно до 30 мин, като ежедневно се увеличава с по 5 мин. През лятото се достига до 1 1/2 ч. През зимата при температура около 5 градуса децата над 6 месечна възраст могат да престояват навън до 2 часа.
Показателите за това, дали детето е охладено, са бледността на кожата по откритите части и чувството за хладина върху гърба на ръката на възрастния при допир на носа или ушите; за прегряване – зачервено лице и неспокойствието.
Подходящото облекло е важно условие за закаляването. Най-подходящо е памучното трико: зимно време – трислойно, през лятото – двуслойно.

Специални закалителни процедури – дозирано закаляване. Закалявене чрез въздух. Те са частични и цялостни. Термичен дразнител е въздухът в стаята, който е с 10 – 12 градуса по-нисък от кожната температура. Могат да започнат от 3-месечна възраст. Детето се подготвя предварително, като постепенно се намалява многослойното облекло, докато остане голо до кръста, но с чорапки. Провежда се при затворени прозорци и температура на въздуха в помещението 22 – 24 градуса за деца до 6 месечна възраст.
Закаляване с вода. Провежда се чрез обтривания, обливания и газене във водни източници. Частичните водни обтривания се правят на деца навършили 3 месеца. Обтриват се крачетата от коляното надолу. Началната температура на водата е 36 градуса. Намалява се с 1 градус през 3 – 5 дни.
Закаляване чрез слънце. Слънцето действа върху организма не само като термичен дразнител, но и чрез ултравиолетовите си лъчи. Слънчевите бани са частични и цялостни: за кърмаческия период – частични. Децата над 3 месечна възраст през лятото се излагат на въздушно слънчево въздействие. Само крачетата и ръчичките се огряват от пряка слънчева светлина. Главата трябва да бъде на сянка, а температурата навън 25 – 26 градуса.
Масажът е системно и ритмично нанасяне на механични дразнения върху тялото: кожа, мускули, периферни нерви, съдове. Масажът, както и гимнастическите упражнения, се назначават от лекаря, след като се изследва състоянието на мускулния тонус. Започва се при деца на 4 – 6 седмици и тегло – 4 кг. Спазват се следните принципи: масажът се извършва от периферията към центъра по хода на кръвния и лимфния отток, масажира се нежно, внимателно със затоплени ръце и без нокти и накити, като температурата на стаята трябва да е 24 градуса, провежда се ежедневно без прекъсвания 1 -1 1/2 ч след нахранване. Прийомите на масажа са поглаждане, почукване, размачкване, разтриване.
Гимнастиката в кърмаческия период се провежда, като се използват съответните за възрастта и състояния на детето организирани движения. Цели се подобряването на мускулния тонус и сила и стимулиране на двигателното развитие.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button