Заболявания на скротума и тестисите

Хидроцеле. Честотата на заболяването е най-голяма в първите месеци след раждането, като с възрастта намалява прогресивно. Първичното

 хидроцеле се дължи на колоидно-осмотични, електростатични и филтрационни смущения в лимфната циркулация в ингвино-скроталната област. Вторичното хидроцеле се обуславя от микротравми или остри и хронични заболявания
на тестиса или придатъците му. Клиниката е наличие на подутина с различни размери, заемаща едната или двете скротални половини, неболезнена, добре отграничена, с кистозна консистенция, положителен симптом при диафаноскопия. По-често се среща левостранно разположение, като тестисът не се опипва отделно от формацията. В периода на новороденото и кърмачето не се налага оперативно лечение. То се налага след 1 г. възраст. Прогнозата е благоприятна.

Ретенция на тестиса. Среща се с честота 0.5 – 5.4% от момчетата след 1 годишна възраст. Преобладава десностранната локализация. Различават се:
– ретенция (крипторхизъм) – всички нарушения в спускането на тестиса от ретроперитониалното пространство
– ектопия – задръжка на тестиса на необичайно място.
Ретенцията може да бъде в ретроперитониалното пространство или в ингвиналния канал.

Testis migrans означава, когато тестисът е в скротума, но при най-леко дразнене се вдига високо в ингвиналния канал.
Клиничните симптоми са липса на тестиси в съответната скротална половина, но най-често той се опипва по хода на ингвиналния канал, обикновено с по-мека консистенция. При абдоминалните форми тестисът изобщо липсва по хода на ингвиналния канал и има хипоплазия на съответната скротална половина. При двустранни форми могат да се наблюдават белези на хипогонадизъм. Диагнозата може да бъде потвърдена чрез ехографско, радиоизотопно и доплерово изследване. При двустранн анорхия е наложителна консултация с ендокринолог.
Лечение следва да се извършва във възрастта 2-4 год. Това се диктува от факта, че след тази възраст е по-честа торзията на ретенирания тестис, настъпват дегенеративни промени в паренхима и съществува възможност за малигнена дегенерация. Хормоналното лечение се провежда главно при двустранната ретенция на тестисите в началото на оптималната за оперативното лечение възраст. Използват се различни схеми на лечение с човешки хорионгонадотропин.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button