д-р Лилия Димитрова: Вярата на пациента в лекаря и екипа са важна предпоставка за успех

Бихте ли се представили на нашите читатели с няколко думи?
Казвам се д-р Лилия Димитрова, акушер–гинеколог и специалист по репродуктивна медицина във Виена Ин Витро Център, в Токуда Болница, където работя от откриването му през октомври 2012 г. Имам 7-годишен опит в областта на асистираната репродукция.

Преминала съм продължителна специализация по репродуктивна ендокринология и стерилитет в ин витро клиника Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz, Виена, Австриия, под ръководството на проф. Хайнц Щромер и проф. Обруца. Завършила съм курсове и специализации по ехографска диагностика, безплоден брак и асистирана репродукция.

Смятате ли, че здравната култура на българина, свързана с репродуктивните проблеми е висока?
В днешно време има достатъчно информация, относно проблемното забременяване – телевизионни предавания, статии. Също така интернет предоставя идеална възможност. Прави впечетление, че много от двойките са доста добре запознати и информирани в тази област. Все още, обаче, част от обществото ни се нуждае от здравни познания в областта на репродуктивните проблеми.

Каква е средната успеваемост на различните процедури, които се прилагат при репродуктивни проблеми? Възможно ли е да няма шанс за инвитро?
Двата основни метода за лечение на репродуктивни проблеми са вътрематочната инсеминация и ин витро процедура. Успеваемостта при тях зависи освен от продължителност и причини за стерилитета, параметри на спермограмата, яйчников резерв и от възрастта на жената. Най-оптималната възраст за забременяване е между 20 и 30 години, а след 40 годишна възраст вероятността за зачеване драстично намалява. Затова и шансът за забременяване чрез инвитро е най-висок до 35 год възраст. В световен мащаб успеваемостта се движи между 35 и 50 %. При жени над 40 години успеваемостта е не повече от 5 %.
В нашия център за първата половина на 2014 година постигаме 61 % клинични бременности от ембриотрансфер.
Вътрематочната инсеминация като цяло има много по-ниска успеваемост – между 5 и 8 % на цикъл до 35 годишна възраст.

Имат ли двойките предразсъдъци относно процедурите? А за донорството?
Моят професионален опит показва, че голяма част от пациентите, които посещават за първи път Виена ин витро център, се страхуват от ин витрото като цяло и го смятат за крайна мярка за лечение. Интересуват се предимно от вътрематочна инсеминация като по-лека процедура, която, обаче, в много случаи е неподходяща за дадена двойка.
Съществуват предразсъдъци относно ин витрото като сложна и „страшна“ процедура. Често тя се явява единствена алтернатива и реален шанс за забременяване.
Донорството на репродуктивни клетки има 2 аспекта – на яйцеклетки и на сперматозоиди.
Жените, които са склонни да дарят яйцеклетки, са единици. Една от причините е, че обществото ни е слабо информирано за същността на процедурите по даряване на рекродуктивни клетки. Донорството на яйцеклетки е свързано с хормонална стимулация и фоликулна пункция, която се извършва под упойка. По принцип е стандартна интервенция, но съществува макар и минимален риск. Като цяло българката е консервативна в тази насока.
Мъжете също трудно се съгласяват да станат донори.

Каква е средната възраст на жените, при която се налага прилагане на инвитро процедури? Какви са причините за това?
Причините, поради които се налага ин витро са различни: проблеми с маточните тръби, ендометриоза, проблеми с параметри на спермограмата, неизяснен стерилитет и др.
Прави впечетление, че все повече жени отлагат бременност и все повече са пациентките в репродуктивните клиники на възраст над 35 години. Отлагането на бременност е предимно поради социални причини. Съвременната жена първо иска да получи образование, да гради кариера, да постигне определена материална сигурност и чак след това да ражда.
Уви, с напредване на възрастта шансовете за забременяване намаляват – от една страна поради влошаване качеството на генетичния материал в яйцеклетките, а от друга – поради намаляване на т.нар. яйчников резерв.

Много ли са безнадеждните случаи и кога се преценява, че няма смисъл от ин витро?
Говори се за ин витро със собствени яйцеклетки и с донорски яйцеклетки, с партньорски сперматозоиди и донорски сперматозоиди.
Именно при пациентки в напраднала репродуктивна възраст с намаление на репродуктивния потенциал се предлагат ин витро програми с донорски яйцеклетки, където успеваемостта достига между 50 и 70%.
В редки случаи – сериозно увредена лигавица на матката, малформации на матката, липса на матка и др. влиза в съображение сурогатна матка.

Започвате да прилагате предимплантационна генетична диагностика (PGD)? Какво представлява тя всъщност?
PGD представлява най-ранна форма на пренатална диагностика. Прилага се при напреднала възраст на жената, повтарящи се имплантационни неуспехи, тежък мъжки фактор, повтарящи се спонтанни аборти. Чрез биопсия с помощта на специален микролазер се извършва анализ на яйцеклетки или ембриони на етап преди ембриотрансфер. След вземането на материал на анализ ембрионите се замразяват. Това е в унисон с последните световни тенденции за замразяване на всички ембриони, тъй като маточната лигавица може да бъде подготвена по-добре в рамките на последващо лечение.
След високочувствителния генетичен анализ само ембриони, диагностицирани като неувредени (без генетични аномалии) се трансферират.
Чрез генетичната диагностика може да се помогне и на двойки, които вече имат дете с наследствено заболяване, както и при двойки, където единият или и двамата партньори са носители.

Наблюдавате ли повишаване на доверието към лекарите, които се занимават с репродуктивна медицина?
Да, напоследък се наблюдава повишаване на доверието към специалистите по репродуктивна медицина. За този факт допринасят, както въвеждането в ин витро центровете у нас на най-новите технологии в световен мащаб, така и високата компетентност на лекарите и предоставяне на пълна и точна информация за целия лечебен процес. Ролята на лекаря е много важна и вярата на пациента в него и в екипа, както и позитивната настройка, са важна предпоставка за успеха от лечението.

Какво бихте посъветвали нашите читатели?
Моят съвет е: Всяка двойка, която има проблем със зачеването, без дълго отлагане, да се насочи към консултация със специалист по репродуктивна медицина. Трябва да търсят ин витро клиника с добри стандарти и висока успеваемост за прецизна диагноза, компетентен съвет и адекватно лечение. При препоръка за ин витро да не се страхуват от тази процедура, защото понякога това е единственият начин да се сдобием с най-ценното – да прегърнем рожба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button