Витамин D недоимъчен рахит

Рахита е заболяване на бързорастящия детски организъм. Приичинява се от недостиг на витамин D. Изразява се в нарушаване в обмяната на калция и фосфора, водещо до 

неправилно  вкостяване на скелета. Недоимъкът на витамин D предизвиква намаляване на съдържанието на калций и фосфор в организма, поради намаленото им всмукване и повишеното им елиминиране.
Този недоимък нарушава функциите на различните органи и системи, най-вече на костите, които се деминерализират, стават меки и лесно се деформират.

Етиология: основна причина е дефицита на витамин D. Организма се снабдява с витамин D по два пътя. Единия е чрез приемане през устата на богати на вит. D храни. Такива са животинските продукти – рибено масло, жълтък, месо. Другия начин за набавяне на вит. D е обазуването му в кожата под влияние на слънчевата светлина. Витамин D, който се приема чрез храната се нарича витамин D2, а този който се образува в кожата – витамин D3. И двата витамина претъпяват допълнителен метаболизъм първо в черния дроб, после в бъбреците, за да достигнат до т.нар. вит. D хормон, който е биологично активна форма.
Болестта най-вече започва в кърмаческа възраст, като недоносените деца боледуват по-често, по-тежко и по-продължително. Също така по-често от рахит боледуват бебета, родени през есенните месеци, които прекарват зимата затворени в стаята, а по-рядко, бебетата родени през пролетта, които прекарват по-голяма част от времето навън. Изкуствено хранените бебета боледуват по-често, за разлика от бебетата на майчина кърма.

Патогенеза: недостига на витамин D води до хипокалциемия. Тя стимулира отделянето на паратироидния хормон, който има за задача да поддържа нивото на калция в кръвта. При увеличено производство на този хормон от костите започват да се отделят соли, на рентген в тях се появяват петнисти просветления; костите стават лесно чупливи, твърдата им субстанция изтънява. Повишението на калциевото ниво в кръвта се отразява върху нормалната нервна и мускулна дейност. Възбудимостта намалява и мускулатурата се отпуска. Реакциите стават по-бавни.

Клинична картина: Първите признаци не винаги се забелязват от родителите, защото част тях са свързани с функционални нарушения на нервната система. При доносените деца първите признаци се проявяват през 2-3 месец. Детето става капризно, раздразнително, нарушава се сънят, изпотява се често. В следващите месеци се наблюдават костни промени. Най-ранните костни изменения се откриват по черепа. Ръбовете на черепните кости в областта на фонтанелите омекват, а затварянето на фонтанелите се забавя. Челните и теменните части на черепа изпъкват силно. Когато детето проходи се образува деформация на краката ( под формата на буквата Х, О или К ). Деформация от страна на гръдния кош – хлътване на гъдите ( „обущарск ърди“ ) или изпъкване на гърдите ( „птичи гърди“ ).Често се среща наруушение в поникване на зъбите.Долната челюст изостава с развитието си и захапката става дълбока.
Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата и клиничните изследвания. Прави се рангеново изследване на костите, изследва се калция в кръвта.

Лечението на рахита трябва да бъде комплексно: строго следене на хранителния режим, продължителни разходки на чист въздух, витаминотерапия, закаляване, масаж и лечебна гимнастика.Прилагат се високи дози витамин D, калциеви препарати и ултравиолетово облъчване. Назначава се подходяща диета с достатъчно съдържание на калций, фосфор, витамини /продукти от млечен произход, яйца, моркови, плодови и зеленчукови пюрета/. Витамин D се прилага в инжекционна форма или в желатинови капсули, както и в течна капелна форма, приемана през устата.
Масажът и гимнастиката нормализират психомоторното развитие на болните деца и спира костните деформации. Трябва да се обърне особено внимание на масажа, който активира обменните процеси в кожата и засилва образуването на витамин D.

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button