Възпаления на женските полови органи

Възпаленията на половите органи се предизвикват от инфектирането им с патогенни бактерии. Заразяването на гениталиите може да стане с най-различни микроорганизми като гонококи, стрептококи, стафилококи, туберкулозни бактерии и др.

Начинът и пътищата на инфектирането са разнообразни. При недобре поддържана хигиена на външните полови органи може да заболее вулвата, а оттам инфекцията да се пренесе във влагалището. Внасянето на инфекцията в половите органи може да стане при полово сношение, особено по време на менструация.

Изследването на влагалищното съдържимо, когато се прави при неспазване правилата на асептиката и антисептиката, често става причина за внасяне на микроби във влагалището, а оттам и в другите полови органи. Изкуствени аборти, особено тези които се извършват в извънболнична обстановка, често довеждат до инфектиране на гениталиите и до развитие на тежки заболявания.

Инфектирането на половите органи може да стане и по съседство. При заболяване на правото черво или пикочния мехур може да се инфектира влагалището.
В зависимост от начина на заразяването, вирулентността на причинителя и съпротивителните сили на организма възпалението може да обхване само един орган, а в други случаи инфекцията се разпространява от влагалището към матката, тръбите и оттам обхваща перитонеума на коремната кухина.

Вулвит – това е възпаление на външните полови органи и входа на влагалището. Най-честите причинители на възпалението са стрептококите, стафилококите. Предразполагащи условия за възникването на вулвита са травма и нарушаване целостта на епитела, недобра хигиена на външните полови органи, размекване на епитела при продължително течение от влагалището. Вулвитът се характеризира с оток, зачервяване и болезненост при допир, обилно гнойно течение със силно парене и сърбеж по външните полови органи.

Остри кондиломи – малки остри епителни израстъци, разположени най-често по външните гениталии, а понякога и във влагалището. Те се развиват вследствие на продължително дразнене на епитела от гнойния секрет при гонорея и други възпалителни процеси на гениталиите. Отначало кондиломите са единични, но бързо се умножават и сформират в групи, подобни на цветно зеле. Цветът им е бледочервен, а консистенцията – мека или плътна. Лигавицата на вулвата и влагалището е зачервена, от нея се отделя гноен секрет. Има парене и сърбеж в областта на външните гениталии.

Бартолинит – това е възпаление на бартолиновите жлези. Най-честите причинители на заболяването са гонококите, стрептококите и стафилококите. Много често бартолинитът се появява при наличието на вулвит. По-често се възпалява само едната жлеза, по-рядко и двете. Жлезата се подува, в областта на долната трета на голямата лабия се сформира тумор с големина колкото орех, яйце или по-голям. Туморът е силно болезнен, а кожата върху него е опъната, оточна и зачервена.

Колпит – възпаление на влагалището, което се причинява от стрептококи и стафилококи. Възпалението може да бъде първично, когато при полов акт, при изследване и др. във влагалището попадат бактерии, които намират благоприятни условия за развитие, и вторично, когато заразяването стане по съседство – при заболяване на маточната шийка и вулвата. Жената има обилно течение от влагалището, цветът на което зависи от причинителя. В острия стадии на възпалението лигавицата на влагалището е зачервена, оточна и силно болезнена при полов акт.

Соор на влагалището – възпаление на влагалището, причинено от гъбички. Среща се почти изключително у бременните. Лигавицата на влагалището е малко зачервена и е покрита с бяло-жълтеникави налепи. Жената се оплаква от сърбеж, парене и тежест във влагалището и вулвата. Има слабо течение.

Трихомонален колпит – възпаление, което се причинява от попадане във влагалището на Trichomonas vaginalis, най-често по време на полов акт. Болните се оплакват от продължително и обилно течение. Секретът е рядък, бледожълтеникав, пенест, придружен със сърбеж и чувство на тежест във влагалището. Поради честото инфектиране на уретрата има парене и болки при уриниране.

Ендоцервицит – възпаление на лигавицата на цервикалния канал. Причинява се най-често от гонококи, стафилококи и стрептококи. Условията, които благоприятстват възпалението на цервикалния канал са охлузване и нараняване на неговата лигавица по време на раждане, аборти, при разкъсване на маточната шийка. Лигавицата е зачервена, оточна и отделя обилен гнойно-слузест секрет. Продължителното гнойно течение от цервикалния канал предизвиква увреждане и размекване на плоския епител около външния отвор на канала и довежда до неговото постепенно отпадане. На мястото на отпадналия плосък епител се развива цилиндричен епител, който прораства от цервикалния канал. Така около външния отвор на маточната шийка се образува раничка с различна големина, с червен цвят, не болезнена. Това е така наречената раничка на маточната шийка.

Ендометрит – възпаление на маточната лигавица. Острият ендометрит протича с висока температура, разтрисане, силни болки ниско в корема. Матката е увеличена и болезнена при допир – от нея изтича кръъвенисто-гнойна материя. След една две седмици симптомите отслабват. Менструациите са обилни, продължителни и болезнени.

Автор:
д-р Ташков, д-р Савов
Източник:
Акушерство и гинекология

Свързани статии

Back to top button