Вазектомия и обратима ли е тя

Да, има процедура, която може да отмени вазектомията. И всяка година, много мъже по най-различни причини вземат решение да се подложат на тази процедура. Но преди

да навлезем в детайлите на възстановяването след вазектомия, нека да поговорим за това, което вазектомия представлява. 

Какво е вазектомията?

Както вероятно знаете, тестисите (разположени в скротума) са сперматозоидните фабрики. Сперматозоидите се съхраняват в епидидима, една малка структура, която се намира в тестиса. При еякулация, сперматозоидите напускат епидидима по тръба, наречена семепровод, други течности и вещества се добавят към сперматозоидите и така се образува спермата, след което тя се излива през пениса при еякулация.
Вазектомията е форма на постоянна стерилизация за мъжете. Тя е хирургическа операция, при която се съединяват краищата на семепроводите, за да не се позволи на сперматозоидите да се движат от тестисите към пениса. В спермата след вазектомия не трябва да се съдържат сперматозоиди.

Защо мъжете искат възстановяване след вазектомия?
Мъжете могат да изберат да се подложат на вазектомия по много причини. Може би защото вече са създали идеалното семейство, може би защото никога не са искали да имат деца, а може би носят сериозен генетичен проблем, който не искат да се предава на потомството.
Човек обаче може да реши да се възстанови след вазектомия по различни причини. Някои от причините може да е нова връзка (особено след развод или смърт на партньора), смърт на дете, или промяна на финансовото състояние на семейството, което дава възможност да си позволят още едно дете.
Много рядко човек, който е претърпял вазектомия изпитва хронични болки в тестисите. Въпреки че това е много рядко усложнение след вазектомия, някои от тези мъже са подложени на облекчение от болката след възстановяването. Това също може да е причина за възстановяване.
Възстановяването от вазектомия е операция, което налага или обща анестезия или седация и местна упойка.
Възстановяването изисква отваряне на скротума за да се визуализират вътрешните структури, или работа през миниатюрни отвори. Работи се с много мощни микроскопи за увеличение на фините структури. Обикновено се използват конвенционални хирургични техники, въпреки че някои проучвания сочат ползата от помощта на лазер, за възстановяване от вазектомия.
По принцип, възстановяване след вазектомия се изразява в опит да се свържат отново прекъснатите краища на семепровода. Това е много сложна микроскопична хирургия. Отвора на семепровода е приблизително с размерите на глава на карфица. Освен това, след като семепровода е прекъснат, на местото може да се образуват белези, които биха могли да блокират сперматозоидите и те да не могат да се движат през него. Така че, дори ако краищата на семепровода са възстановени, сперматозоиди все още могат да бъдат възпрепятствани да напускат епидидима и това може да се дължи на съединителната тъкан образувала се на местото. В този случай, на уролога може да се наложи да извърши по-сложна процедура, при която горната част на семепровода е приложен към епидидима, в опит да се заобиколи областта на запушване в рамките на семепровода.

Забременяване след възстановяваща операция
Колкото по-рано сте подложени на възстановяване след вазектомия, толкова са по високи шансовете ви на вас и партньорката ви за зачеване. Някои проучвания показват, че партньорките на мъжете, преминали възстановяваща операция в рамките на три години след вазектомия имат 75% шанс за зачеване, а партньорки на мъжете, които правят възстановяваща операция 15 години след вазектомия имат само 30% шанс за зачеване.

Усложнения след вазектомия
Както бе споменато по-горе, съединителна тъкан в семепровода може да причини безплодие на мъжете, които са били подложени на вазектомия. Дори след като се възстанови края на семепровода, образувалата се съединителна тъкан по семепровода може да попречат на свободното движение на спермата.
Другата причина е малко по-сложна. След вазектомия, тестисите продължават да произвеждат сперматозоиди, въпреки че те не могат да излязат навън. Тези сперматозоиди могат да бъдат объркани от имунната система на мъжа като чужди тела и имунната система да започне да произвежда антитела срещу тях. Имунната система произвежда антитела за унищожаване на други чужди нашественици, като вируси или бактерии. Това може да означава, че дори след като се възстанови след вазектомия, имунната система на мъжа продължава да унищожава сперматозоидите.
Изследователите продължават да търсят как вазектомия може да засегне други фактори на плодовитостта при мъжете, така, че да не може да бъде поправено след възстановяването след вазектомията.

Какво следва, ако възстановяването след вазектомия не е успешно?
Ако се притеснявате, че вашето възстановяване след вазектомия е отнело плодовитостта ви, вие можете да се обърнете към вашия лекар. Той може да ви предложи извличане на сперматозоиди от епидидима. Това се прави с една манипулация в специализираните здравни заведения. Тези сперматозоиди могат да бъдат замразени за бъдеща употреба. Сперматозоидите събрани по този начин не са силни плувци, така че те не са полезни за изкуствено осеменяване (инсеминация). Вместо това, тези сперматозоиди могат да се използват за много по-сложна и скъпа процедура, наречена интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди. В този случай, жената трябва да предприемат решителни хормонални лекарства (хормонална стимулация), за да предизвика освобождаването на няколко яйцеклетки, а спермата мъжа се инжектира в яйцеклетките. Инжектираните яйца след това се гледат в лабораторни условия през няколко клетъчни деления и могат да бъдат върнати в матката на жената, с надеждата, че един (или повече) ембриона ще се имплантат и ще се развие бременност. 

Има ли възрастови ограничения за възстановяване след вазектомия?
Мъжете нямат същите възрастови ограничения за репродукцията си, така както имат жените. Мъжете продължават да произвеждат сперма през целия си живот, въпреки че рискът за някои генетични заболявания се увеличава с напредване на възрастта на бащата.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button