Варикоцеле – какво е това

Варикоцелето е заболяване, което се характерезира с наличие на варикозно разширяване на вените на pl. pampiniformis.

Разширяването, удължаването и силното нагъване на вените, влизащи в състава на семенната връв, се нарича варикоцеле. Разширението е изразено в различна степен и се придружава от хипотония на скротума. В редица случаи се съпътства от смущения в сперматогенезата – причина за фертилитетни нарушения у мъжа.
Идиопатичното варикоцеле се наблюдава в периода на активната полова възраст между 20 и 35 – годишна възраст. Постепенно с нарастването на възрастта към 40 години в резултат на развиващата се флебосклероза и регулиране на половия живот оплакванията намаляват и болните не търсят медицинска помощ.
Много трудно е да се определи честотата на варикоцелето по клинични данни, тъй като страданието протича без особенни явни симптоми.

Причини
Причината за възникването на идиопатичното варикоцеле още не е напълно изяснена. Съществуващите схващания могат да се обеденят в няколко групи:
– Затруднено отичане на кръвта. Различие във венозното отичане на двата тестикула. Трябва да се отбележат някои особености в отичането на кръвта от левия тестикул – лявата тестикуларна вена е дълга, с по-малък калибър и се влива под 90 градусов ъгъл в бъбречната вена. В лявата страна хидростатичното налягане е много по-високо, отколкото в дясната, защото дясната тестикуларна вена се влива под остър ъгъл.
– Усилен приток на кръв към тестикулите в периода на половата зрялост. Варикоцелето е следствие на неспособността на тестикуларната вена да издържа венозния застой в момента на половото възбуждане при неадекватно удовлетворение.
– Пареза на кремастерния мускул. У здрави мъже еластичната фаскуално-мускуларна група на кремастерния мускул въздейства върху вените по принципа на помпата. При варикоцелето този слой става нееластичен и механизмът на „помпата“ се нарушава.
– Ембрионален момент. Вродена непълноценност на лявата тестикуларна вена.
– Застой в областа на аортно-мезентериалната щипка. Нарушението на отока от лявата бъбречна вена може да бъде обосновано от притискането на бъбречната вена от аортата.
– Повишено налягане в системата на бъбречната вена спрямо долната празна вена. Смята се, че варикоцелето е симптом на стеноза или вариант от развитието на лявата бъбречна вена с последваща бъбречна хипертензия в ляво.
– Фактори на изправен стоеж и тежък физически труд.

Наред с описаното идиопатично варикоцеле може да се развие и вторично – симптоматично. То е характерно за мъже в по-напреднала възраст.
Причините за симптоматичното варикоцеле могат да са следните заболявания: възпалителни и туморни процеси в таза, тумори на бъбрека и ретроперитониалното пространство.

Клиничното протичане на варикоцелето се разделя на три стадия:
1. В първия стадий, болният няма никакви оплаквания или рядко се оплаква от неприятни усещания в областта на скротума. Болката в тестикула и ингвиналната област се появява и усилва при продължително ходене, физическо натоварване или полово възбуждане. При оглед на скроталната област не се наблюдава асиметрия. Скротума не е отпуснат. Разширените вени не се виждат, те се установяват само чрез палпация.
2. Във втория стадий оплакванията, описани в първия стадий, са по-изразени и се демонстрират много по-често и с по-голяма сила. При физическо натоварване болките се усилват и ирадират към долната половина на корема, към бъбречната област, като болката има характер на невралгия. Налице е видима асиметрия на скротума за сметка на варикоцелето. Скротума е отпуснат и атоничен, под кожата му се виждат ясно разширените вени и техните извивки. При палпация възловидно разширените вени се опипват под формата на пакет. При хоризонтално положение на болния напълването на вените намалява, а може да изчезне и напълно.
3. В третия стадий на заболяването болката има постоянен характер, даже и при покой. Забелязва се значителното разширение на вените. В някои от случаите възловидно разширените вени са уплътнени като при флебит. Скротумът е изтънен, отпуснат, разтегнат, лишен от гънки. В този стадий винаги се наблюдават изменения в размера и консистенцията на тестикула.

Варикоцеле и фертилитет
Влиянието на варикоцелето върху сперматогенезата е неблагоприятно – навалява броя на сперматозоидите, отслабване на подвижността и скоростта им и увеличаване процента на тератоформите на сперматозоидите.
Обемът на еякулата се определя преди всичко от състоянието на семенните мехурчета и на простатната жлеза. Секрецията им се определя от нивото на мъжките полови хормони.

Лечение на варикоцелето
Лечението е хирургично. Хирургичната корекция е в компетентността на андрологичната хирургия. Тя е постижение при лечението на мъжкия инфертилитет.

Източник: Клинична Андрология
Автор: Св. Рускова

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверете също
Close
Back to top button