Токсикози на бременността

Токсикози на бременността са заболявания у бременните, които възникват с развитието на плодното яйце или на отделни негови елементи. Те се характеризират с многобройни и най-различни по локализация симптоми, от които най-постоянно изразени са съдовите разстройства и смущенията в обмяната на веществата.

Със забременяването у бременната настъпват сложни и многообразни изменения, засягащи не само матката, но и целия организъм. Така например пропускливостта на бъбречния епител е по-голям в края на бременността. Прагът на пропускливост за захар е по-нисък. Организмът на бременната жена се поставя при високи изисквания и трябва да се преустройва. Въпреки, че тези промени могат да бъдат в рамките на физиологичното равновесие, то последното може да бъде лесно нарушено. Характерът и степента на нарушаване на физиологичното равновесие в организма на бременната зависят главно от нервната систем, вегетативната нервна система, половите органи и техните реакции спрямо дразненията – плодното яйце и неговите елементи.
Едни бременни нямат никакви оплаквания, други още от самото начало започват да повръщат, без повръщането да се отразява зле върху организма, при трети повръщането е непрестанно, бременните отслабват много, увреждат се отделни органи и системи.

Токсикози в първата половина на бременността.
– обилно отделяне на слюнка – това се среща много рядко и представлява значително увеличаване на секрецията на слюнчените жлези. То е израз на нарушение в равновесието между кората и подкорието. Кората на мозъка е затормозена, а подкорието е възбудено. Бременната отделя слюнка непрекъснато, отслабва и става неработоспособна.
– повръщане у бременната – повечето бременни се оплакват от гадене и повръщане. То се проявява най-често сутрин на гладно и се нарича сутрешно повръщане у бременната. Когато повръщането се явява 2-3 пъти и то след нахранване общото състояние и самочувствие на бременните са добри, апетитът не е особено намален, те са работоспособни. Повръщането спира най-често след третия лунарен месец и рядко се нуждае от специално лечение. В отделни случаи повръщането е непрестанно и застрашава живота на бременната.
Злокачественото повръщане у бременната е сериозно болестно състояние и протича с тежка интоксикация на целия организъм. Бременната повръща 15-20 пъти, а понякога – непрекъснато, като изпада в тежко състояние. Оплаква се от отпадналост, пълно безапетитие, вниманието й е съсредоточено изцяло върху повръщането. Голямата загуба на течност и води до рязко спадане на теглото. Чертите на лицето се изострят, кожата става суха и бледа. Кръвното налягане е по-ниско от нормата, а пулсът е учестен. Дъхът на болната мирише на ацетон, организмът изпада в състояние на ацидоза. Лечението трябва да се провежда в болнично заведение, при ежедневно следене на общото състояние на болната и на теглото й.
– дерматози на бременността – това са кожни заболявания, които се явяват през време на бременността и имат причинна връзка с нея. Най-чести са през първата половина.
– жълтеница на бременните – черният дроб по време на бременността е значително обременен, поради което неговите функции могат да бъдат нарушени и да се яви жълтеница. Заболяването започва най-често в първата половина на бременността. Склерите и кожата се оцветяват в жълто. Общото състояние не се променя, появява се сърбеж по кожата.

Токсикози във втората половина на бременността.
Характеризират се главно със съдови разстройства. Те водят до появата на отоци, до повишаване на кръвното налягане. Нарушава се функцията на бъбрека, повишава се пропускливостта на бъбречния епител и извитите каналчета, в резултат на това се явява албуминурия.
При значително повишаване на артериалното налягане възниква застой в съдовете на мозъка – причина за главоболие, смущение в зрението и гърчове.
– оток на бременните – през последните седмици от бременността у много бременни се появяват отоци по долните крайници, локализирани най-често по стъпалата и глезените. При почивка отоците изчезват напълно.
– нефропатия у бременните – характеризира се с триадата: оток, повишено кръвно налягане и албумин в урината. Отоците не изчезват, а в отделни случаи значително се увеличават. Общото състояние на бременната се влошава, тя се оплаква от отпадналост, лесна умора, безсъние, главоболие, безапетитие и жажда.
– прееклампсия – това е преходно състояние на нефропатия към еклампсия.
– еклампсия – най-тежката степен в развитието на токсикозата на бременността и се характеризира със сложен симптомокомплекс от страна на съдовата система и паренхимните органи. Еклампсията може да се развива по време на бременността, по време на раждането и в следродовия период – няколко часа след раждането, понякога и по-късно. Много често екламптичният припадък се предшества от редица симптоми – главоболието се засилва, кръвното налягане се повишава, появяват се потрепване на мускулите на лицето и ръцете, погледът става неподвижен, очните ябълки се въртят в орбитите, зениците се стесняват. Долните крайници остават спокойни. Това положение трае около 1 мин., след което се явява екламптичен припадък. Жената пада, тялото й се изпъва, всички мускули се свиват, получава се тоничен гърч, при който челюстите са стиснати, езикът най-често прехапан, пръстите на ръцете се свиват в юмрук, очите са фиксирани нагоре. Тоничният гърч трае кратко време за около 10-20 секунди. След тоничният гърч започват клоничните гърчове на всички мускулни групи на лицето, трупа и крайниците. Гърчът трае около 1 мин. След възвръщане на съзнанието болната няма спомен за случилото се.
Източник: Акушерство и гинекология
Автори: д-р Ташков, д-р Савов

Back to top button