Спорт за здраве

Спортът е здраве, а здравето щастие. Зимата е сезонът, в който сме най – уязвими и изложени на риск от болести.

За да се предпазим в максимална степен е задължително да имаме силен имунитет, който можем да придобием чрез спорт и здравословно хранене. Силно препоръчително е във все още топлите дни да се отдадем с ентусиазъм на движение, за да активираме максимално имунната система преди настъпването на арктическия студ.

 Спортът е един от основните начини да се запазим в отлична кондиция. Силните хора доста често устояват дори на най – свирепите грипове и докато другите се тръшкат омаламощени в леглата, те се радват на крепко здраве и остават все така дейни.

Отлична инициатива е да започнем редовни тренировки във фитнеса, защото работата с тежести и въобще допирът до желязото, влияят изключително благотворно върху функционирането на човешкото тяло. Тридесет минути на ден в залата са напълно достатъчни, особено ако се съчетаят с упражнения на открито.

Нищо на света не засилва повече имунитета от тренировка на чист въздух. Джогингът в парка ще ви помогне да заякнете като камъчета и смело да посрещате трудностите на студения сезон. Ако не обичате да тичате, карането на колело или дори една по – интензивна разходка, също са напълно достатъчни да заредят с положителна енергия.

Добре би било, ако имате възможност да играете и гимнастика навън. Хладният въздух активно прочиства белите дробове, което осигурява приток на по – голямо количество кислород в кръвта. Това допринася не само за повече енергия на организма, но и за балансиране на психическото състояние.

Излишно е да пишем какви са ползите от сауната и контрастните обливания (топла – студена вода) за закаляването. Все пак ще споменем, че през късната есен и зимата те повишават в пъти защитните сили, дори и да ги правим еднократно в седмицата. Положителният ефект на сауната се държи на факта, че загряването увеличава многократно производството на клетките, които убиват вредните бактерии. Редуването на студена и топла вода пък тонизира изцяло мускулатурата, работата на сърдечно – съдовата система, подобрява кръвообращението.

Като заключение можем да кажем, че колкото и да сме напрегнати от живота на високи обороти, трябва в крайна сметка да осигурим малко внимание и за самите себе си. Не се оставяйте да ви влачи, а тренирайте макар и малко, за да бъдете силни.

Back to top button