Спина бифида – знаем ли какво е това

Спина бифида е вроден дефект използван за обозначаването на малформациите на вертебралния канал и гръбначния мозък.
Дефектът се сформира по време на ембрионалното развитие. В наши дни тези заболявания се срещат вече много рядко поради провеждания скрининг по време на бременността.

Различават се две основни групи спина бифида: открити и закрити.
– Откритите се описват с появата на открити или покрити с тънка кожа нервни структури, разположени най-често по средната линия на гърба. Малформацията най-често се среща в поясната област.
– Закритите спина бифида са аномалии на централната нервна система, които се образуват поради грешка при сформирането на нервните структури и заобикалящите ги тъкани по време на ембрионалното развитие.

Спина бифида сн.1Те се различават от откритите по това, че са покрити с оформена кожна покривка, която често е окосмена, с цикатрикс, с фистулен ход или вдлъбнатини. Разполагат се също най – често по гърба предимно в областта на кръста.
Спина бифида е вроден дефект, който се среща в около 1 на 2000 живородени. Установява се пет пъти по – често при жените отколкото при мъжете.

Спина бифида – Превенция
Проучванията показват, че приемането на фолиевата киселина преди и веднага след зачеването, може да предотврати дефекта в много от случаите. Препоръчително е жените да приемате мултивитамини, съдържащи фолиева киселина в продължение на 1-2 месеца преди зачеването и през целия си първия триместър.

Спина бифида – Диагноза
Феталната спина бифида може да се диагностицира, чрез ултразвуково изследване между 11 до 19 седмица от бременността. Съмненията от ултразвука се потвърждават и с кръвни изследвания, които се провеждат вече почти рутинно у нас. Изследването се нарича Биохимичен скрининг. Съществува ранен и късен биохимичен скрининг. Ранния се провежда през 11 – 14 г.с., а късния през 15 – 19 г.с. Магнитния резонанс също може да предостави допълнителна информация по отношение на анатомията на гръбначния стълб и мозъка.

Спина бифида – Лечение
След като се диагностицира спина бифида, персонала в специализираните кабинети или клиники съветват родителите и ги подготвят за това какво да очакват, когато им се роди бебето. Планирането на раждането е необходимо, за да се гарантира, че бебето ще попадне в лечебно заведение, което разполага с интензивно отделение. Организира се предварително присъствието на неонатолог. Често пъти е необходимо раждане със секцио, за да се избегнат допълнителни увреждания на гръбначния мозък на бебето.

Лечението е оперативно. Степента на тежест определя спешността на оперативната намеса. При особено тежките случаи се препоръчва ранна оперативна намеса още в първите денонощия след раждането, При други, позволява извършването на операцията след навършване на едномесечна възраст, когато възможностите за пластика на тъканите са по-добри.

Малформации на нервната система

Свързани статии

Back to top button