Сърдечно – съдови заболявания при новородените

Според проучвания 7 от 1000 бебета страдат от някакво вродено сърдечно заболяване, като при някои от тях се налага да се направи операция веднага след раждането. Сърцето е един от първите органи който се образува през бременността. Това става около осма гестационна седмица. Най-често срещаните малформации са междукамерният и междупредсърдният дефект.

Сърдечно – съдови заболявания при новородените – Причини:
Сърдечно - съдови заболяванияСърдечната недостатъчност бива вродена или придобита. Причините за вродените сърдечно-съдови заболявания често са неясни. Ако бъдещата майка работи през първите месеци от бременноста във вредна среда (с химикали, токсични препарати и др.), вероятността да се роди бебе с увреждания е много голяма.
Също така вирусите оказват вредно въздействие върху плода и ако по време на бременност при най-малкото неразположение или при грип трябва да се потърси лекар. Не е желателно самолечението.

Ако по време на бременност майката се зарази с рубеола вероятността да се роди бебето със сърдечен проблем е голяма. Също така ако майката страда от сърдечен проблем, бебeто може данаследи в малка степен подобно заболяване, въпреки че няма пряко унаследяване.

Ранна диагностика:
По време на Бременност освен рутинните изследвания майката може да направи и фетална ехокардиография около 18-та гестационна седмица и така със сигурност да разбере дали съществува риск бебето й да страда от вродено сърдечно-съдово заболяване. Чрез това изследване може да се установи дали сърцето на бебето се развива нормално и дали има увреждания. Ако се открие, че има сериозен проблем, понякога се налага прекъсване на бременността. Има случаи в които бебето се лекува още докато е в утробата на майката и тя износва бебето до края на деветия месец.

Симптоми:
След раждането установяването на сърдечно – съдово заболяване в новороденото може да бъде по трудно. Ако бебето боледува често, няма желание за игра и апетит, има загуба на тегло, отпадналост, посиняване на устните или ръцете трябва да се потърси специалист, тъй като това са част от симптомите, че детето има някакъв проблем. Често обаче, сърдечно-съдовите заболявания протичат безсимптомно.

Свързани статии

Back to top button