Рискова ли е бременността на 40

Рискова ли е бременността на 40. Жените които раждат на 40 г. са доста по нисък процент, в сравнение с тези до тази възраст.

Причината за това е намалената яйчникова функция. Статистиката подчертава, че на тази възраст съществува висок риск от генетични аномалии и той се проявява в почти 90% от случаите. Има няколко усложнения, които могат да възникнат по време на бременност на 40 г. или след това. Тези бременни са по – податливи на проблеми като сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, гестационен диабет, особено ако това е първа бременност. Въпреки това, с адекватна медицинска помощ тези проблеми може да се контролират.

Възможността за един спонтанен аборт е по-висока по време на такава бременност. На 40-годишна възраст, процентът на абортите е 33 процента.
Жени бременни на 40, са изложени на риск от плацента превия, която води до прекомерно кървене по време на раждането.
Всъщност, бременността на тази възраст завършва най – често с раждане чрез Цезарово сечение.
Тези обстоятелства водят до фетален дистрес. Ниско тегло при раждане и/или преждевременно раждане, което означава преди 37 гестационна седмица от бременността. Въпреки това, тези рискове могат да бъдат контролирани. Медицински е доказано, че децата, родени от жени над 40 години са по-податливи на генетични заболявания. Генетични аномалии възникнат в съотношение 1:38 при жените, бременни на възраст 40. Един от най-големите рискове е раждането на дете със синдрома на Даун. Изследването разкрива, че появата на синдрома на Даун е 1 на 10 000 при бременни жени на 20 годишна възраст; 3 на 1000 при 35 години майките и честота нараства до 1 на 100 при жени, бременни в 40. Некачествените яйцеклетки са основната причина за тези аномалии. Това е една тенденция, която постепенно се увеличава с възрастта при жените. Въпреки, че синдрома на Даун не е предотвратим, той може да бъдат диагностициран по време на бременността.

Лекарите препоръчват на жените на 40 години, да потърсят медицинска помощ, само след 3 месеца опити за естествено зачеване. Лечението на стерилитета при тези жени с ин витро или ин витро оплождане със сигурност е една добра алтернатива. Въпреки това, успехът е само 10% на тази възраст в сравнение с 80% при жени, подложени на ин витро в двадесетте си години. Много често лекарите препоръчват използването на дарителска яйцеклетка за здрава бременност.
Въпреки това, без значение каква е възрастта или рисковете на една бременност, добрите родителските грижи и здравословния начин на живот със сигурност може да доведат рисковете, свързани с бременността на по-късна възраст от живота до минимум.

Back to top button