Редуцирайте стреса и се хранете здравословно

Галина Ненкова, ембриолог в клиника ,Малинов”: Редуцирайте стреса и се хранете здравословно.

Представете се на нашите потребители.

Здравейте, аз съм Галина Ненкова и работя като ембриолог в клиника „Малинов“.

Дайте малко информация за работата на ембриолога.

Ембриологът е специалист, който притежава широки познания в областта на човешката репродуктивна биология, ембриологията и асистираната репродукция. Моите основни задачи включват колекционирането на яйцеклетките по време на фоликуларна пункция, подготовката и оценката на мъжкия репродуктивен материал, инжектирането на сперматозоид в яйцеклетката, последващата проверка за оплождане, грижата за ембрионите до деня на ембриотрансфера или криосъхранението, замразяване/размразяване на ембрионите.

Разкажете ни как участвате в процеса на една ин витро процедура.

Участието ми в ин витро процедурата не се свежда единствено до работа с репродуктивни клетки. Аз информирам ежедневно пациентите за състоянието и качеството на техните ембриони и съм на разположение в случай, че те се нуждаят от по-подробна информация или съвет.

Разкажете ни за разликата между трансфер на 3-ти и 5-ти ден.

В световен мащаб се препоръчва ембриотрансфер да се прави на ден 5-ти. Оптималните условия за развитие на ембрионите обаче са вътрематочните. Ето защо екипът проследява качеството на ембрионите ежедневно и в зависимост от конкретния случай преценява заедно с лекуващия лекар какво е препоръчително за съответната двойка.

Качеството на яйцеклетките зависи ли от някои вредни навици и пороци?

Естествено стресът, небалансираното хранене, употребата на алкохол и цигари влияят негативно върху целия организъм и няма как да не се отразят върху качеството на яйцеклетките.

Има ли превенция за запазване на качествени яйцеклетки при жените?

Доказано е, че редуцирането на стреса, приемът на храни, богати на антиоксиданти, както и на някои хранителни добавки, подобряват качеството на яйцеклетките. Въпреки това всеки случай е индивидуален и подобни методи за превенция за запазване качеството на яйцеклетките трябва предварително да бъдат обсъждани с лекуващия лекар.

По какви критерии избирате кои ембриони да трансферирате и кои не?

Съществуват световно приети критерии за оценка на качеството на ембрионите на база тяхната морфология. На всеки ден от развитието ембрионът трябва да съдържа точно определен брой клетки с еднакви размери. Такива ембриони получават висока оценка. В случай, че има ембриони и с по-ниска оценка, пациентът заедно с ембриолога и лекуващия лекар, решава кои ембриони да се трансферират и кои да бъдат замразени за евентуални бъдещи опити. В нашата клиника предлагаме на пациентите и възможността за генетични изследвания на ембрионите преди трансфер в случай на фамилна обремененост – предимплантационна генетична диагностика.

Кой е предпочитаният брой ембриони за трансфер?

Според българското законодателство броят ембриони, които могат да се трансферират в матката на жената е от 1 до 4. Факторите, които специалистите трябва да вземат под внимание преди трансфер са възрастта на пациентката, броят неуспешни опити, стадият на развитие на ембрионите, а също така прилагането на техники, улесняващи имплантацията (асистирано излюпване). При добро качество на ембрионите стремежът е да се върнат минимален брой, за да се намали рискът от развитие на многоплодна бременност.

Кога се прави трансфер на замразен ембрион?

Трансфер на размразени ембриони се прилага при медицински и немедицински показания. В някои случаи след стимулацията и колекционирането на яйцеклетките, се установява, че е по-разумно трансферът да се отложи (недостатъчна дебелина на маточната лигавица, наличие на полип, който трябва да бъде отстранен и т.н. ). Когато пациентите имат повече ембриони с добро качество, тези които остават след трансфера се замразяват. В случай, че ин витро процедурата е неуспешна, следващият трансфер може да се направи с размразени ембриони. Размразени ембриони могат да се използват за трансфер и в случай, че процедурата е била успешна, но двойката има желание за следващо дете.

Запознати ли са пациентите със спецификата на работата ви и проявяват ли разбиране?

Преди стартирането на процедурата нашите пациенти биват подробно информирани за етапите на предстоящата терапия. Запознаваме ги и с предимствата на метода IMSI, при който сперматозоидите се подбират не само въз основа на тяхната подвижност, но и на база на морфологичните им характеристики. Те знаят, че това допълнително увеличава възможността за развитието на качествени ембриони. В деня на ембриотрансфера всяка двойка получава фотопротокол, в който се проследява развитието на ембрионите от момента на инжектирането на сперматозоида в яйцеклетката. Този снимков материал им дава по-ясна представа за спецификата на нашата работа. За съжаление ние не можем да гарантираме, че ин витро процедурата ще е успешна. Пациентите са наясно с това и проявяват разбиране в случай на неуспех.

Какъв е процентът на успеваемост при трансфер на замразен ембрион?

Процедурата по замразяване/размразяване крие рискове от влошаване качеството на ембрионите и затова в случаите, в които няма противопоказания за трансфер на свежи ембриони, това е препоръчителният вариант. Според статистиката при млади жени процентът на успеваемост на трансфер на размразени ембриони спрямо трансфер на свежи ембриони е приблизително еднакъв. С напредване на възрастта на жената вероятността да забременее след трансфер на свежи ембриони намалява, но това важи с още по-голяма сила в случай, че се трансферират размразени ембриони.

Свързани статии

Back to top button