Рак на яйчниците

Ракът се заражда в клетките, които изграждат тъканите, а тъканите съставляват органите на тялото.

Нормално клетките растат и се делят за да формират нови клетки, от които тялото се нуждае. Когато клетките остареят, умират и нови клетки заемат тяхното място. Понякога този процес се нарушава. Нови клетки се образуват и то когато организмът не се нуждаят от тях, а старите клетки не умират когато трябва. Тези допълнителни клетки може да се образуват маса от тъкан наречена тумор.

Туморите могат да бъдат доброкачествени или злокачествени:

Доброкачествените тумори не са рак и рядко са животозастрашаващи. Като цяло, доброкачествените тумори могат да бъдат отстранени. Те обикновено не се възстановяват, не се разпространяват в тъканите около тях. Клетки от доброкачествените тумори не се разпространяват и в други части на тялото.

Злокачествени тумори са рак:

Злокачествените тумори обикновено са по-сериозни, отколкото доброкачествени тумори. Те могат да бъдат животозастрашаващи. Злокачествените тумори често могат да бъдат отстранени. Но понякога те рецидивират. Злокачествените тумори могат да нахлуят и нанесат щети в наблизо намиращите се тъкани и органи.
Клетки от злокачествени тумори може да се разпространи и в други части на тялото. Раковите клетки, на тумора чрез лимфната система и кръвния поток попадат в други органи и образуват нови тумори, които увреждат тези органи. Разпространението на рака, се нарича метастази.

Доброкачествени и злокачествени кисти

Кистите на яйчниците може да се намират на повърхността на яйчника или вътре в него. Кистата може да съдържа течност, а понякога тя съдържа плътна тъкан. Повечето яйчникови кисти са доброкачествени и не са рак.
Те изчезнат с времето, но не винаги. Понякога, лекарите откриват, че кистата не е изчезнала, а е станала по-голяма. Тогава се провеждат тестове, за да се отхвърли, че кистата е рак.

Рак на яйчниците

Яйчниците са част от репродуктивната система на жената. Те се разполагат в таза. Всeки яйчник е с размерите на бадем. Яйчниците произвеждат женски полови хормони – естроген и прогестерон. Те произвеждат яйцеклетките, които попадат във фалопиевите тръби и достигат до матката.
С напредването на възрастта на всяка жена, яйчниците спират да отделят яйцеклетки и значително намаляват нивата на хормоните, които произвеждат. Такава е нормалната функция на яйчника.

Рака на яйчниците може да се разпространи към други органи:

Инвазия: Злокачествения тумор на яйчниците може да расте и завзема органи в непосредствена близост до тях, като например маточните тръби и матката. Раковите клетки могат да се отделят от главния овариален тумор. Попадането им в коремната кухина може да доведе до нови тумори, които са на повърхността на близките органи и тъкани.

Разпространение: Раковите клетки могат да се разпространяват чрез лимфната система. Също могат да се разпространят чрез кръвта в органи като черния дроб и белите дробове.
Когато ракът се разпространява от първоначалното си място в друга част на тялото, новият туморът е един и същи вид на анормалните клетки и със същото име като на оригиналния тумор. Например, ако рак на яйчниците се разпространява в черния дроб, раковите клетки в черния дроб са всъщност яйчникови ракови клетки. Заболяването е метастатичен рак на яйчниците, а не рак на черния дроб. Поради тази причина, се третира като рак на яйчниците, а не като рак на черния дроб. Лекарите наричат новите тумори „далечни“ или метастази.

Източник:
Мedterms

Свързани статии

Back to top button