Психологични проблеми, пред които се изправят реципиентите

Репродуктивните затруднения не се дължат само на медицински фактори, а и на психологически и смесени 

такива. При много от жените ролята на психологическия фактор е от решаващо значение за преодоляване на проблема им. Репродуктивността при жената е свързано не само с нейните физически характеристики, но и емоционалният й баланс. Овладяването на психологичната й настройка, в голяма степен, съдейства за благоприятния изход от нейното лечение. Това се потвърждава и от психолозите.

Голяма част от двойките, които решават да пристъпят към донорска програма, търсят психологическа подкрепа. Решението не е лесно, често колебанията им отнемат месеци, за да се стигне до момента, в който всички „за” и „против” са претеглени. Говорим за много лична и сериозна житейска ситуация, деликатността на която не позволява да се вземат мнения на широк кръг хора. Тук е ролята на психолога, като доверено външно лице, да помогне на двойката, често на ниво емоции, да стигне до своето осъзнато и преживяно решение.

Безплодието засяга най-често работещи жени с интелектуални и творчески професии след 30-35 годишна възраст. Като основна причина за проблемното забременяване при тези жени се посочва стресът, свързан с начина им на живот.

Тези социални фактори може да доведат до следните смущения:

– високи нива на тревожност и депресия;
– стрес, който влияе върху благоприятните функции на целия организъм;
– невроза свързана с темата „безплодие“; – отслабен имунитет; хормонален дисбаланс и увреда на маточните тръби, матката и други.

Психолозите обобщават, че високите нива на тревожност и депресивност при жените могат да доведат до по-ниска вероятност за бременност. Практиката доказва, че психологическата подкрепа може да помогне на жената за повишаване на нейната сигурност, самочувствие и увереност, да снижи стреса и да се предотвратят проявите на тревожност и депресивност. Всичко това увеличава шансовете за успешна бременност.

Много жени не намират нужната подкрепа от своите половинки, изпитват затруднения в разговорите по темата, както и се срамуват да оповестят публично своята нужда от помощ и подкрепа – от донорска яйцеклетка. Подпомагането на психичното здраве има за цел преодоляване на бариерите в общуването между партньорите и повишаване на техният контакт. Цели се изграждането на по-добър междуличностен контакт, както и по-широка гласност на проблема свързан с „безплодието“.

Психологическата подкрепа, която трябва да получат както донорите, така и реципиентите подпомага тяхното психично здраве и устойчивост. Това помага и на двете страни да се справят адекватно с критичното отношение на социума. Съществуват различни етични казуси свързани с донорството на генетичен материал и по-конкретно дарението на яйцеклетки. Тези въпроси са отнесени както към донорите, така и към техните реципиенти. Желанието на всяка жена да стане майка и да премине през етапите на бременността бива разглеждано в различни аспекти. Безплодните жени в България биват подлагани на разностранни изпитания – от страна на законодателната система, от политическото отношение по темата, от социално-обществените стереотипи, от икономическото и финансово подпомагане, както и личностното финансиране за лечението, от биотехнологичните изследвания и проучвания, свързани с успешното оплождане с чужд генетичен материал.

Автор: Кристина Георгиева

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button