Детски паралич

Детски паралич (полиомиелит) е силно заразна вирусна инфекция която може да доведе до парализа проблеми с дишането и дори смърт. Терминът полиомиелит означава „сиво“ myelos обвързване на гръбначния мозък и – itis възпаление.

Полиомиелита може да се класифицира като симптоматичен или асимптоматичен. Около 95% от всички случаи на заболяването не показват симптоми и това е т. нар. асимптоматичен полиомиелит. Между 4% и 8% от всички проявени симптоми се оказват – симптоматичен полиомиелит. Много хора с асимптоматичен полиомиелит са в състояние да се възстановят напълно, а тези с паралитичен полиомиелит, обикновено остават с трайна парализа.

Симптоматичните полиомиелити могат да бъдат разделени още в лека форма, наречена nonparalytic или неуспешен полиомиелит и тежка форма, наречена паралитичен полиомиелит (появяващи се при 0,1% на 2% от случаите).
Паралитичния полиомиелит, също може да бъдe класифициран като:
– гръбначен полиомиелит – атакува моторните неврони в гръбначния мозък и води до парализа на ръцете и краката и дихателни проблеми;
– булбарен полиомиелит – върху невроните, отговорни за зрение, вкус, гълтане и дишане;
– булбоспинален полиомиелит – като гръбначния и булбарния полиомиелит;

Рискови групи за детски паралич
Подобно на много други инфекциозни заболявания, на полиомиелита жертвите са някои от най-уязвимите членове на обществото. Това включва най-младите, бременните жени и тези с имунната системи, които са значително отслабени от други заболявания. Всеки, който не е бил имунизиран срещу полиомиелит е особено податлив на инфекцията.
Допълнителни рискови фактори за полиомиелит са пътувания до местата, където полиомиелита е широко разпространен, контакт с някого заразен с полиомиелит, работа в лаборатория, където се съхраняват живи полиовируси.

Какви са причините за полиомелит?
Полиомиелит се причинява от полиовирус, силно заразен, специфичен за хората. Вирусът обикновено попада в изпражненията на човека, който е заразен. В райони с лоши хигиенни условия, вирусът лесно се разпространява по фекално-орален път, чрез замърсена вода или храна. Освен това, директен контакт с лице, заразено с вируса може да доведе до полиомиелит.

Какви са симптомите на полиомиелит?
Детски паралич, в най-инвалидизиращите си форми, показва симптоми като парализа или смърт. Въпреки това, повечето хора с полиомиелит всъщност нямат никакви симптоми. Когато симптомите се появят, са различни в зависимост от вида на детски паралич.
Асимптоматичния полиомиелит води до грипоподобни симптоми, които траят няколко дни или седмици, като повишена температура, болки в гърлото, главоболие, повръщане, отпадналост, болка в гърба и шията, скованост в ръцете и краката, болезненост на мускулите, мускулни спазми, и менингит.
Паралитичен полиомиелит често започва със симптоми, подобни на асимптоматичния полиомиелит, но се развиват до по-сериозни симптоми като загуба на мускулни рефлекси, силна мускулна болка и спазми, и парализа на крайници, която често е по – тежка от едната страна на тялото.

Как се диагностицира полиомиелита?
Диагностицирането на Полиомиелита често се осъществява, след появата на симптоми като скованост на врата и гърба, нарушени рефлекси, както и проблеми с гълтането и дишането. Един лекар, който се съмнява за полиомиелит следва да извърши лабораторни тестове, които проверяват за полиовирус. Провежда се изследване на гърлен секрет, на проби от изпражнения, или гръбначно-мозъчната течност.

Как се лекува полиомиелит?
Няма лечение за полиомиелит. Поради това лечението е насочено към повишаването на комфорта, управление на симптомите и към предотвратяване на усложнения. Това може да включва осигуряване на почивка на легло, антибиотици за предотвратяване на допълнителни инфекции, болкоуспокоителни, вентилатори облекчаващи дишането, физиотерапия и умерени упражнения, както и правилно хранене.

Как може да бъде предотвратен полиомиелита?
Въпреки че полиомиелита е ликвидиран в САЩ от 1979 г. и в Западното полукълбо след 1991 г., деца и възрастни в Афганистан, Индия, Нигерия, Пакистан все още се срещат с болестта. Има две ваксини за борба срещу полиомиелит – полиовирус инактивирана (IPV) и пероралната полиомиелитна ваксина (OPV).
– IPV се състои от серия от инжекции, започващи два месеца след раждането и продължава, докато детето е на 4 до 6 години. Тя се предоставя на повечето деца в Съединените щати. Ваксината е създадена от неактивните полиовируси, и е много безопасна и ефективна и не може да причини детски паралич.
– OPV е създаден от отслабени форми на полиовируси и е предпочитан избор в много страни, поради ниската си цена, удобство за администрацията, и възможността да предостави отличен имунитет в червата.
Полиомиелитните ваксинации са препоръчителни при всеки, който не е или не е сигурен дали е бил ваксиниран.
Източник: MedicalNewsToday

Свързани статии

Back to top button