Подходящи и неподходящи храни при кърмене

Ако и вие кърмите бебето си, сигурно се чудите дали се храните с подходящите храни и дали осигурявате на бебе пълноценно хранене. С какво можете и с какво не е препоръчително да се храните по време на кърмене?

Кратък списък на разрешени продукти
Зеленчуци
В първите дни след като започнете да кърмите е добре зеленчуците, които приемате да са минали термична обработка. Можете да включите пресни зеленчукови сокове след първия месец на кърмене, а след третия вече можете да си хапвате и сурови зеленчуци.
Плодове
В първите дни си хапвайте печени ябълки без кората и банани. Пресни сокове се препоръчват след първия месец, а след третия можете да пробвате да приемате по някой нов плод, като е добре да наблюдавате реакциите на бебето.
Зърнени храни;
Можете да си хапвате от всички зърнени храни, тъй като те са питателни и съдържат много хранителни вещества.
Супите и зеленчуковите бульони също са препоръчителни и полезни;
Месо;
Месо можете да си хапвате от всички видове, стига да е постно.
Млечни продукти;
В началото е добре да приемате кисело мляко и извара.
Яйца и риба;
Не са забранени, но е добре да внимавате, особено ако си хапвате яйца, тъй като те могат да предизвикат алергични реакции на бебето.
Хляб;
Разрешени са малки количества хляб, като за предпочитане е да си хапвате хляб с трици.
Сладко.
Ако ви се хапва сладко си хапвайте по малко сушени плодове и по някоя бисквитка.
Месец след като сте започнали да кърмите можете да разширите менюто си като включите за квасена сметана, конфитюр, ядки и други. След шестия месец можете да включите мед, различни билкови подправки, морски дарове, паста, сирене, сезонни плодове.

Кои храни и напитки не се препоръчват?
Алкохол;
Консервирани продукти;
Шоколад, сладкиши, особено ако в тях има добавени оцветители и заместители;
Кафето и чая не са препоръчителни през първите шест месеца на кърменето. Изключение правя чайовете, които увеличават кърмата като чай от копър, мащерка, анасон или маточина;
Газирани напитки.

Back to top button