Кърмене или изкуствено хранене

Изборът дали да кърмите е едно от първите решения, коeто бъдещите родители трябва да вземат. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва кърменето  като най-доброто за бебетата. Кърменето помага на новороденото да се защитава срещу инфекции, предпазва от алергии и от редица хронични заболявания.
Бебетата трябва да бъдат кърмени първите 6 месеца, дори и до 12 месеца ако и майката и бебето са готови.
Въпреки че експертите вярват, че майчиното мляко е най-добрият хранителен избор за кърмачета, кърменето не може да бъде възможно за всички жени. Причините за това са обикновено медицински.
За майките, които не са в състояние да кърмят или които решат да не го правят – адаптираното мляко е една добра алтернатива. Някои жени се чувстват виновни, ако не кърмят, но ако бебето ви е на адаптирано мляко, бъдете сигурни, че хранителните нужди на бебето ви ще бъдат изпълнени. В крайна сметка, независимо дали с кърмата или адаптираното мляко, храненето е важен момент на връзката между майката и бебето.
Решението дали да се кърми бебето е нещо много лично. Но тук са някои акценти, които може да искате да разгледате за да решите, което е най-доброто за вас и вашето дете.

Някои от многото ползи от кърменето:

1. Подсилва имунната система на новороденото
Кърменето може да бъде прекрасно за майката и бебето. Тя осигурява идеалната храна и едно специално преживяване за двамата.
Майчини антитела преминават от майката чрез кърмата в бебето и спомагат за намаляване на появата на много инфекции. Пример за такива са: ушни инфекции, диария, респираторни инфекции и др. Кърменето допринася за имунната система на бебето чрез увеличаване на бариерите към инфекции и намаляване на растежа на организми, като бактерии и вируси. Кърменето е особено полезно за недоносени бебета.
Кърмените бебета имат по-малко инфекции и хоспитализации, отколкото изкуствено хранените бебета.
Хранене и лекота на храносмилането често се нарича „перфектната храна“. За храносмилателната система на бебето, компонентите на кърмата – лактоза, протеини и мазнини се усвояват лесно от незрялата система на новороденото.
Кърмените бебета имат по-малко трудности с храносмилането, в сравнение с изкуствено хранените бебета. Майчиното мляко има тенденция да бъде по-лесно смилаемо, така че кърмените бебета имат по-малко честота на диария или запек.
Майчиното мляко естествено съдържа много витамини и минерали, които новородено изисква. Здрава майка не се нуждае от никакви допълнителни витамини или хранителни добавки с изключение на витамин D. Кърмата съдържа витамин D и допълнително витамин D се произвежда от тялото, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Въпреки това, излагането на слънце увеличава риска от увреждане на кожата, така че на родителите се препоръчва да се сведе до минимум експозицията на пряка слънчева светлина. В резултат на това се препоръчва за всички кърмени бебета добавки на витамин D по време на първите 2 месеца.
Търговски формули се опитват да дублират съставки от майчиното мляко и се доближават, но не се достига точната им комбинация и състав. Защо? Тъй като кърмата е съставена от сложни вещества и е твърде трудно да се произведат, а и някои все още не са идентифицирани.

2. Безплатно e
Майчиното мляко не струва нито стотинка. Антителата, които преминали чрез кърмата на майките към кърмените деца са причина те да се разболяват по-рядко в сравнение с децата, които се хранят с изкуствено мляко. Например, учените са установили, че бебетата, които са кърмени изключително имат по-малко епизоди на ушни инфекции. Това може да означава, че те правят по-малко посещения до кабинета на лекаря, което се равнява на по-малко пари заделени за лекарства. Също така, жените, които кърмят е по-малко вероятно да се наложи да отсъстват от работа, за да се грижат за своите болни бебета.

3. Различни вкусове
Кърмачката обикновено се нуждае от 500 допълнителни калории на ден, което означава, че тя трябва да яде голямо разнообразие от добре балансирани храни. Това въвежда кърмените бебета към различни вкусове чрез кърмата на майките си.

4. Удобство
Не е необходимо да се бяга до магазина за мляко, кърмата е винаги прясна и на разположение. И когато кърмят жените, няма нужда да се затопля шишето по средата на нощта. Лесно е за кърмещите майки да бъдат активни и да излязат с бебетата си и да знаят, че те ще имат храна на разположение когато малкият е гладен.

5. Превенция на затлъстяването
Някои изследвания са открили, че кърменето може да помогне за предотвратяване на затлъстяването.

6. Умни бебета
Някои проучвания показват, че децата, които са били изключително кърмени, имат малко по-висок коефициент на интелигентност в сравнение с децата, които са били хранени с адаптирано мляко.

7. „Кожа до кожа“ контакт
Много кърмещи майки осъществяват контакт кожа до кожа с техните бебета. И това подобрява емоционалната връзка между майката и детето.

8. Благоприятно за майката
Способността да храни бебето си пълноценно помага на младата майка да се чувства уверена в способността си да се грижи за детето си. Кърменето също изгаря калории и помага за свиване на матката, така че кърмещи майки по-бързо си възстановяват фигурата. В допълнение, проучванията показват, че кърменето спомага за намаляване на риска от рак на гърдата, високо кръвно налягане, диабет и сърдечно-съдови заболявания, а също така може да помогне за намаляване на риска от рак на матката и яйчниците.
Това бяха няколко основателни причини, които могат да ви накарат да кърмите бебето си възможно по-дълго.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button