Пенсионираха проф. Тодор Кантарджиев

На негово място ще застане проф. Ива Христова

Проф. Тодор Кантарджиев е пенсиониран като директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Мотивите, които са му съобщени от здравния министър, са били, че е навършил пенсионна възраст. Мястото на проф. Кантарджиев в НЦЗПБ ще бъде заето от досегашния му заместник проф. Ива Христова.

Професор Кантарджиев работи в Центъра по заразни и паразитни болести от 33 години.  През последната  година доби особена популярност като член на Националния оперативен щаб за борба срещу COVID-19 и успя да запази шеговития си тон.

Влияят ли климатичните промени на заразните заболявания

От Министерството на здравеопазването потвърдиха новината, че проф. Кантарджиев вече не ръководи НЦЗПБ. А проф. Ива Христова била предложение именно на Кантарджиев.

Същевременно пред Министерството на здравеопазването се проведе протест в защита на проф. Кантарджиев. Министър Стойчо Кацаров се е срещнал с протестиращите.

„Проф. Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва  да се сменят“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Изразявам позиция, не защото Тодор Кантарджиев е член на БСП, а защото въпросът е принципен. Уволненията на служебното правителство  не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва  да се сменят. Професор Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област“, смята още лидерът на левицата.

Back to top button