Още за спонтанните аборти

Ранни аборти. Около 31% от всички бременности завършват с аборт през първото тримесечие, но едва ли има жена, която да е психически подготвена  за такъв неочакван край.

Началните признаци са: Вагинално кървене. Обикновено то е много силно, със съсиреци или пърчета тъкан, болки ниско в гърба, липсва усещането на напрегнатост на гърдите. Може да се появят абдоминални крампи. Тези контракции могат да бъдат силно болезнени и дори да наподобяват болките при раждане.

Важно е да се знае, че кървенето през бременността не винаги е алармиращ сигнал за помятане. Ако е слабо, кафеникаво на цвят и не е придружено от мускулни контракции не бива да ви паникьосва. Това е така нар. имплантационно кървене, което се появява по времето през което би трябвало да имате менструация. При такива случаи не е необходимо лечение. Кървенето спира след ден или два и бременността се развива нормално.

Появата на ръждиво – червено кървене, което не се съпровожда с болка, може да се дължи на възпаление или дразнене на маточната шийка, след полов акт. Това също не представлява опасност за бременността и отминава за кратко време.
Даже, ако кръвта е светло – червена това все още не е сигнал за тревога, ако не са се появили крампи. Не е изяснена причината за това кървене. Има предположения, че идва от тъканното покритие на матката, което в някои случаи е силно подуто и разширено без да предизвиква опасност за развиващия се плод.
Независимо от всичко казано до тук, дори и лекото кървене трябва да бъде консултирано с лекар. Без съмнение, първия въпрос към лекаря ще бъде, дали това е предвестник на аборт. Около 50% от жените, които са получили кървене по време на бременността, износват плода и раждат здрави бебета. Съществуват съвременни медицински тестове, чрез които може да се открие изхода от бременността при кървене.

Гинекологичният преглед може да установи дали има разкритие на шийката на матката, което е вероятен признак за аборт. Още през първите шест седмици може да се направи преглед чрез ултразвук и да се провери има ли плодът нормални сърдечни удари – признак на жизненост.
В някои случаи нито гинекологичният, нито прегледът с ултразвук могат да дадат категоричен отговор дали има опасност от помятане. Тогава се предприемат серия от тестове (най – малко два, направени в различни дни), за да се установят нивата на HCG (човешки хорион гонадотропин) – хормонът, който поддържа бременността. Ако стойностите на хормона падат вместо да се удвояват на приблизително два дни, както това е редно, то това е признак, че бременността е в опасност.
Понякога се чака не само часове, но дни, а даже и седмици до резултата – време изпълнено с тревога и надежда.

Не съществуват изпитани методи да се спре спонтанен аборт, ако той е вече в процес.
Нормално е да се самосъжалявате в такива случаи. Но няма доказателства, че емоционалният стрес или физическото пренатоварване могат да станат причина за спонтанен аборт.

Back to top button