Обриви при новороденото

Когато приберете бебето в къщи от болницата, най-малката червена точица по тялото му ви тревожи. Нормално е бебето да има някои кожни обриви. В крайна сметка, то е било

принудено внезапно да се адаптира към среда, която не му е позната като амниотичната течност. Пелената , шапката, люлката и множество други условия, са нови за новородените. Ако ви се стори, че детето ви има повече от обикновено раздразнения на кожата, най-добре е да отидите на лекар. 

Милиуми
Симптоми
Това са малките (1 мм) бели подутини, които могат да се появят на носа, бузите и брадичката на около половината от всички новородени.
Лечение
Милиумът изчезва спонтанно през първите няколко седмици от живота. Не е необходимо лечение, и подутините не предизвикват белези. Милиумите не са заразни.

Себореен дерматит
Симптоми
Това е мазен, люспест, червен, неравен обрив, който може да сепояви по скалпа, зад ушите, под мишниците, и на дупето. Той се появява обикновенно около 6-седмична възраст и може да отзвучи спонтанно в рамките на няколко месеца. Той не е заразен и не оставя белези. Няма сърбеж и обикновено се смята, че не притеснява бебето. Въпреки че няколко теории са били предложени, точната причина не е напълно идентифицирана. Това не се дължи на лоша хигиена.
Лечение
Лечението обикновено включва ежедневно шампоан на кожата на главата и другите части на тялото. Нежно обтриване за премахване на мазните скали. Ако площта е по-голяма, прилагането на бебешко олио върху засегнатата област могат да бъдат полезни. Възможно е педиатъра ви да препоръча използването на медицински шампоан.

Акне
Бебешкото акне често се развива около 2-седмична възраст, повишав си интензивността в продължение на две седмици и преминава без белези през следващите две седмици (общата продължителност е шест седмици). Въпреки че точната причина за детското акне не е известна, повечето лекари смятат, че представлява чувствителността на бебешките мастни жлези към нивата на майчините хормоните на бременността. Обривът най-често се включва по бузите и носа.

Еритема Toxicum
Този обрив има страшно име, но трябва да бъде наричан „нормален обрив на новороденото“, защото той се среща в около половината от всички новородени.
Симптоми
Обривът се характеризира с множество плоски червени зони около 1 см в диаметър. Често в центъра има малка, подутина – 2-3 мм с бял или жълт връх.
Обривът започва с малки мехури върху червена основа. Понякога само с червени петна, а понякога в мехурите има бяла или жълта течност. Обривът започва на втория или третия ден от раждането и обикновено преминава без лечение за периода от една до две седмици.
Лечение
Тъй като обрив не е сериозно и не е заразен, не се нуждаят от лечение. Обривът може да изглежда донякъде подобна на други видове обриви, така че питайте вашия лекар за всичките ви притеснения.

Miliaria
Този обрив включва малки и ясни мехури обикновено на носа. Той се причинява от задържана пот в потните жлези. Този обрив е по-чест, когато детето се облича твърде много.

Кандидозни Обриви (гнойна инфекция)
Тази пелена от обрив е гъбична инфекция на кожата, като кандида албиканс . Това е един и същ организъм, който причинява млечница , белите петънца в устата на кърмачето. Комбинацията от влажна среда и наличието на Кандида албиканс улеснява развитието на обрива.
Симптоми
Характерезира се с много червени, надигнати обриви с дискретни граници. Границата може да има формата на фин пръстен с малки мащаби. Обривът може да обхване половите органи на момчетата и момичетата. Освен това, от време на време Candida инфекцията може да възникне и около ануса.
Понякога обрива може да има и малки поражения на кожата, наречени лезии, които са характерни за кандидозната обривна пелена.
Обривът обикновено ангажира кожни гънки заради топлата и влажна среда. Тази характеристика може да помогне при разграничаване на Candida обрива от дразнещи обриви, които често се образуват в тези области.
Лечение
Този обрив лесно се лекува, но има тенденция да се повтори.

Себореен дерматит
Мазен, люспест червен обрив, себорейния дерматит обикновено се появява в гънките точно както и обривите от Candida. За разлика от Candida обривите, той обикновено не е интензивно червен или лющещ се, но вместо това е обикновено влажен и мазен на външен вид. Този обрив не е вреден и може лесно да се лекуват.

Дразнещ обрив
Ефектите на урината и изпражненията на чувствителната кожа на новородени предизвиква този обрив. Появява се не само на гънки, но и гънките не са пощадени от него, за разлика от себорея или Candida.
Лечение
За да се предотврати обрива, трябва да се сменят замърсените или мокри пелени, колкото е възможно по-често.
Уверете се, че бебето е с добре изплакнати дрехи, и не използвайте омекотители, защото това може да раздразни деликатната кожа.
Източник: ЕMedicineHealth

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button