Нервно-психическо развитие на новороденото

Интензивното физическо развитие през първите години от живота и особено през кърмаческия период, се съпровожда от още по интезивно развитие

 и съзряване на нервни и психически функции, които дават облика на нервно-психичното.

Преценката за нервно-психичното развитие като нормално за възрастта, изоставащо или изпреварващо през първите три години от живота, се основава на натрупания опит и се извършва чрез комплексната оценка на няколко показателя, чиято поява и развитие във времето дава най-достоверна представа за това. Тези показатели са следните:
– двигателна активност
– говор
– сетивни функции
– емоции и социално поведение
– игрова дейност

Новороденото дете прекарва почти цялото време в сън и се събужда само за хранене. Неговите движения са нецелесъобразни, хаотични, некоординирани. С ръцете си извършва своеобразни червеобразни движения. Не може да променя положението на тялото си, нито да държи главичката си изправена. Несъвършената координация на очедвигателните мускули води до физиологично кривогледство. Говорната функция е сведена единствено до плач, а за емоции едва ли може да се говори. В течение на първия месец след раждането детето започва да се приспособява към новите условия на живот чрез вродените безусловни рефлкси и първите условни рефлекси, които започват да се формират през второта половина на този период. Времето за бодърствуване постепенно нараства и се наблюдават някои промени в поведението.

На 1 месец детето задържа за кратко време главичката си изправена, изчезва физиологичното кривогледство и то започва да фиксира погледа си към някои ярко оцветени предмети – за стимулиране на този процес играчките трябва да бъдат в различни ярки цветове. Появява се първата усмивка като активна емоционална проява в отговор на външно въздействие от страна на близките.

На 2 месеца главичката се задържа изправена за по-продължително време, дори когато детето е по корем, движенията му са загубили в голяма степен своята безцелност и некоординираност, започва да следи с очи движещи се предмети. Към края на втория месец започва да издава особени гърлени звуци – започва да гука, което е израз на добър емоционален тонус.

На 3 месеца кърмачето държи стабилно главата си изправена и има опора на краката. Реагира с усмивка на усмивките на близките и на приятни закачки, гука често и продължително. Следи с обръщане на глава движещи се предмети.

На 4 месеца движенията на очите се координират с движенията на ръцете – детето посяга към играчката, хваща я несръчно и я задържа по-продължително време в ръката си. Емоционалните реакции стават все по-адекватни – смее се с глас и рита от удоволствие при закачки, обръща главата си по посока на звука. На 4 месеца вече се формира първият условен рефлекс на първосигнална основа – детето понава майка си и реагира позитивно, очаквайки храна и други приятни неща. И обратно изразява неудоволствие при контакт с непознати лица.
На 5 месеца се обръща от гръб на корем, издига тялото си чрез опона на длани.

На 6 месеца стои изправено без поддръжка и без да свива крачетата си; опитва се да пълзи; седи самостоятелно, но още неукрепнало. Само взема играчка и се заиграва.

На 7 месеца пълзи добре и се оптва да сяда самостоятелно, седи стабилно, хваща здаво твърди предмети.

На 8 месеца се формира пъвият условен второсигнален рефлекс – детето търси с поглед предмети или лице, за което го питат, което говори, че вече разбира значението на отделни думи. Радва се при игра на криеница, изправя се, като се държи за неподвижна опора.

На 9 – 10 месеца се държи стабилно на крака и пристъпва, подкрепяно от възрастен или от неподвижна опора. Изпълнява поръчки с показване и казване. Повтаря по подражание срички.

На 11 – 12 месеца стои самостоятелно, пристъпва напреди и прохожда самостоятелно. Започва да произнася първите осмислени думи като ги свързва с определено съдържание. Разбира и изпълнява определени по-сложни поръчки. Пие самостоятелно от чаша.

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button