Недоносено дете

Нормалната бременност продължава 280 дена – това са 40 гестационни седмици. За нормално доносени бебета се считат тези, които са родени между 38 – 42 г.с. Родените преди 37-ма г.с. са недоносени, а  тези след 42-та г.с. са преносени. Понякога обаче, бебето се раажда доносено по седмици, но с ниско тегло. Телесната маса на новородените нормално е от 2500 до 4000 г.
Когато е под 2500 г. децата са с ниска телесна маса, а над 4000 г. са с по-висока телесна маса. Дължината на новороденото е около 50 см., като варира между 47 и 54 см.

Недоносени са децата родени с телесна маса под 2500 г. Съществуват няколко степени на недоносеност в зависимост от теглото:
1 степен: с тегло 2500 – 2000 г.
2 степен: с тегло 2000 – 1500 г.
3 степен: с тегло 1500 – 1000 г.
4 степен: с тегло под 1000 г.

Причините за раждане на недоносени деца са следните:
– нисък социален статус
– недоимъчно хранене на бременната, употреба на цигари и алкохол по време на бременност
– при токсикози на бременната с упорити повръщания
– при бременни с повишено артериално налягане
– възраст на майката под 16 години
– раждане на повече от две деца
– след повтарящи се аборти
– при многоплодна бременност

Недоносеното дете има характерен външен вид. Главичката е по-голяма, крайниците са по-къси, по-тънка кожа, намалена до липсваща подкожна мастна тъкан, тънки ушни миди.
Недозрелостта на всички органи и системи обуславя най-важните клинични проблеми при недоносените. Един от тях е неадекватна адаптация на дихателната система – хиалинно-мембранна болест (респираторен дистрес синдром ) – причинява се от дефицит на фосфолипид, който покрива вътрешната страна на алвеолите и ги поддържа отворени. Той се образува в края на бременността и ако бебето се роди преждевременно белодробните алвеоли колабират, което води до тежка дихателна недостатъчност. Други проблеми са несъвършенна терморегулация, някои метаболтни нарушения, хипокалциемия и хипоглюкоземия.
Недоносените деца боледуват два пъти по-често от доносените. Те са по-податливи на инфекции, които протичат и по-тежко. Рахитът у тях е по-чест, затова профилактиката с витамин Д започва по-рано и в по-големи дози.
При добри грижи повечето от недоносените бебета оцеляват и се развиват добре, като доситгат ръста и теглото на своите връстничета до края на първата или през втората година.

Back to top button