Наркоманиите в семейството

Установяването на наркоманията е винаги депресиращо събитие за всяко семейство. Не само че пристрастените страдат, но цялото семейство страда заедно с тях.

Появява се чувство на вина, объркването и страха могат да продължат дълго време, дори и след успешна рехабилитация. Членове на семейството, страдат особено много, когато имат наркоман в къщата. Докато наркоман в нетрезво състояние живее забравил за всичко наоколо, семейството трябва да понесе отговорността и да гледа как любим човек съществува по този начин. За хората, които не използват наркотици, тези емоции може да доведе до чувство на вина, яд, гняв и тревога. Семейството преживява същото. Обикновено семейството на един наркоман минава през четири етапа. Те са следните:
Етап грижа : В тази фаза, членовете на семейството са истински загрижени за наркомана. Семейството все още не осъзнава проблемите, пред които ще бъдат изправени в бъдеще, включително физически и емоционални.

Етап отбрана : В този момент членовете на семейството осъзнават, колко е трудно да се приеме истината за друг член на семейството. Те поддържат представите си, за нещо нереално. Понякога те не вярват в истината. По този начин те изпитват същите чувства като наркомана, който не приема, че той страда от проблема.
Етап адаптиране: Семейството се опитва да се адаптира към нуждите и желанията на наркомана. Те се опитват да създадат атмосфера на благополучие и сходство в къщата. Това се прави, за да повярва наркомана, че всичко е наред.
Етап изчерпване: През този период семейството е физически и емоционално изцедено. Те се чувстват депресирани и не могат да преживеят факта, че те не са успели в своите задължения. На този етап става важно членовете на семейството също да се третират заедно с наркомана.
Наркоманията е заплаха за обществото и за подрастващото поколение. Това зло е разпространило своите злонамерени крила във всеки слой на обществото. Младежите са все по-склонни към пристрастяването към всички видове наркомании.

Добрата новина е, че зависимостта от наркотиците може да бъдат преодолена, ако се постараем да приемем следните пет принципа.
Установяване на причините за зависимостта. Защо сте решили да започнете приема на наркотици? Дали защото сте искали да избегнете проблеми в семейството или просто заради външен натиск или любопитство? След като установите причината, трябва да се изправите пред нея с асното желание да я победите. Ако причината е семейна, трябва да говорите с родителите си или с по-стар брат или приятел за това.

Фактор вина. След, като се изправите пред проблема и подпомагането от страна на семейството ви е гарантирано, е нужно да се спре чуството за вина. Трябва да се научите да си простите, и да забравите. Ще се почувствате много по-леко и емоционално, след като се освободите от отрицателните мисли и чувства.
Да погледнем в сигурното бъдеще. Забравете миналото, раните и битките. Бъдещето не трябва да бъде изградено на основата на миналото. Необходимо е да си изградите бъдещи планове и да се освободи човек от всички минали огорчения. Да не се страхувате да се справите с бъдещето.
Духовния лечител в нас. Това е важно, тъй като ще помогне да се справи с всички проблеми, по-добре. Не трябва да се прибягва до лекарства, за да се избегнат проблемите.
Научи се да бъдеш щастлив. Това не само ще поддържа духа ви, но също така ще насърчи хората около вас да се чувстват щастливи. Само вие можете да създадете свое собствено щастие. Така че спрете да чакате хората да ви направят щастливи. Правете неща, които ще ви дадат и други удоволствия. Помогнете на някой в нужда. Това ще ви даде усещането, знаейки, че сте били отговорни за някой друг успех и радост.

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button