Мъжете пушачи предават на потомството си увредена ДНК

Известно е, че жените, които пушат по време на бременността излагат себе си и своите неродени бебета на риск. Публикувани изследвания в онлайн FASEB вестник (Федерация на американските дружества за експериментална биология) показват, че децата могат да наследят повредена ДНК, ако бащите им са пушили около времето, когато те са били заченати. Увеличава се риска от развиващи се заболявания.

Проучването проведено от проф. Диана Андерсън от университета в Брадфорд установи силна връзка между ДНК промени в спермата на бащи, които пушат и ДНК промени в техните новородени бебета.

Според изследователите, почти всички ракови заболявания при хората са причинени главно от генетични промени. Техните резултати показват, че децата могат да са изложени на повишен риск от развитие на генетични заболявания, ако те наследят тези генетични промени от родителите си.

Изследванията върху мишки показват, че поколението може да наследи промененото ДНК в резултат на тютюнопушенето на бащата. Това е първото проучване, което разглежда този ефект на пушенето при хората.

Изключително трудно е за изследователите да определят дали наследствени генетични промени са причинени от тютюнопушенето на майката или на бащата. Друго предизвикателство е да се определи дали тези промени са повлияни от други фактори, като например околната среда, диета или алкохол.

Екипът включва семейства от Брадфорд в северната част на Англия, както и от Хераклион на гръцкия остров Крит. Въпросниците предвидени от изследователите събират информация за начина на живот, професионалните ангажименти, и влиянието на околната среда при тези семейства, всичко което може да повлияе на ДНК.

Изследователите са използвали два чувствителни биомаркери, за да измерват ДНК на бащина кръв и сперма, около момента на зачеването, и на майката кръв от пъпната връв на бебето при раждането.

За да се помогне да се разграничи ролята на различните влияния преди и след зачеването, които биха могли да доведат до генетични изменения в развиващия се ембрион, учените са използвали комбиниран анализ на експозициите и ДНК биомаркери.

Професор Андерсън споделя, че са били поразени от съответствието между бащиното пушене около времето на зачеване и откритите увреждания на ДНК, при новородените.

За да бъде ясно, това изследване не се показва пряка причинно-следствена връзка с някакво заболяване, но е очевидно, че начина на живот на мъжете, преди те да се опитват да създадът поколение могат пряко да повлияят на генетичната информация на своите деца.

Кампании против тютюнопушенето са насочени обикновено към бременните жени, но двойки, които планират семейство – трябва да знаят, че бащата трябва да спре да пуши преди зачеването, за да се избегне риска за здравето на бебето.

Съавтор на изследването, д-р Julian Laubenthal от Университета в Брадфорд и твърди, че е важно също да се знае, че отнема около три месеца да се обнови сперматогенезата , така че мъжете трябва да спрат да пушат доста преди да опитат да станат бащи.
Изследването е финансирано от Европейския съюз.

Източник: medicalnewstoday

Свързани статии

Back to top button