Кожни промени у новороденото

Бебешката кожа участва в циркулацията на кръвта, терморегулацията, дишането и отделителните процеси обмяната на веществата и е бариера за множеството

 микроорганизми, които попадат ежедневно върху нея. Нормално тя е бяло-розова, гладка, нежна, сравнително суха, лесно ранима, предразположена към инфекции.
Най-честите кожни проблеми у новороденото бебе са следните:

Подсичане – то може да се прояви с леко зачервяване или с разраняване на кожата. Зачервяването най-често е в областта на кожните гънки на крачетата и седалището, около ануса и на долната част на корема. За да избегнете подсичането трябва да поддържате кожата на бебето суха, като сменяте често пелените. Оставете бебето по-дълго време голичко, за да се проветрява кожата. Използвайте не дразнещ бебешки продукт за миене на бебето. Ако до два – три дена подсичането не премине се консултирайте с лекар.

Атопичен дерматит – появяват се червени петна най-често по бузите, челото, клепачите, като кожата там става суха и грапава. Обривът може да се дължи на алергия от храна или козметичен препарат, като може да преминава и да се появява отново. При съмнение за атопичен дерматит заведето детето на лекар, защото нелекувания дерматит може да се превърне в хроничен.

Еритема – зачервяване на кожата, което се дължи на влияния на външната среда като температура, механични влияния. Кожата е силно зачервена, но детето няма температура и след два-три дена обривът избледнява, появява се залющване предимно по дланите и стъпалата.

Токсична еритема – след раждането по кожата на бебето се забелязва уртикариален обрив с бяла папулка в центъра. Понякога се появяват малки мехурчета изпълнени с бистра течност. Обривът изчезва без лечение за няколко дни до 3-4 седмици.

Себороичен дерматит – яркочервени обриви по кожата с жълтеникави корички локализирани по кожата на главата, по бузите, около носа, зад ушите.

Комедони (милия) – малки бели леко надигнати над кожата възелчета, които се намират най-често по носа и по-рядко по брадичката и челото. Преминава без лечение за около 1-2 седмици, но ако се инфектират се развива така нареченото акне на новороденото, което се лекува с препарати след преценка на лекаря.

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button