Кърмене на новороденото

Кърмене на новороденото: през първите дни след раждането, ако се кърми бебето, то ще получи коластра, която гърдите на майката произвеждат през последния период от бременността.

Коластрата се различава от зрялото майчино мляко по това, че тя е гъста и лепкава и осигурява важни антитела.Тя е високо концентрирана и е лесна за усвояване от незрелия детски организъм. Главната й функция е да предпазва новороденото от инфекции, като покрива чревния тракт на бебето и играе ролята на защитна бариера, предотвратяваща навлизането на вредни бактерии. Тя също осигурява важни хранителни съставки, които са особено важни за недоносени или болни бебета.

Няколко дена след раждането коластра ще се промени на преходно мляко, което е по-рядко и по-обилно. Това мляко също съдържа важни антитела, които ще продължат да защитават бебето, докато се кърми. Протеинът в майчиното мляко е много по-лек за храносмилане от протеина в кравето мляко или адаптираното мляко, което значи, че бебето ще страда по-малко от храносмилателни проблеми, като газове, обриви и колики.

Правилната поза за кърмене е следната. Трябва да се седне удобно на легло или стол, като краката да са стъпили на пода, за да се получи добра упора. Хубаво е да се облегне кърмачката на възглавница, върху която да може да се отпуснете. Може да се постави възглавница върху скута, за да е удобно на бебето, а и на родилката, тъй като кърменето на новороденото може да продължи повече от 30 минути. Бебето трябва да е обърнато изцяло към майката.

Бебето първоначално прави няколко бързи засуквания, като след няколко минути те стават ритмични и дълбоки. Може да усетите придърпване или гъделичкане в гърдите, което е признак за слизането на млякото.

Свързани статии

Back to top button