Изцеждане и запушени млечни канали

Изцеждането на майчините гърди се налага, когато бебето е твърде слабо и му е трудно да суче, или пък е в кувьоз и не бива да се извежда от него. В тези случаи то може да бъде хранено с майчината кърма от шише. Когато майката е болна и е нежелателно да има контакт с бебето, млякото и може също да се събира, докато тя бъде в състояние отново да кърми. Бебето не може или не иска да суче, въпреки че майката има обилна кърма.

В тези и в други случаи е задължително изцеждане на млякото. Дори и да няма проблем със здравето на майката или с бебето, гърдите е желателно да се изпразват през равни интервали от време. Това помага да се увеличи млякото и да се поддържа кърмата майката. На пазара се предлага голямо разнообразие от помпи. Всяка майка може да намери подходящата за нея помпа според различните категории – цена, качество, удобство.

Ето как се процедира при изцеждане на гърдите.

1. Преди изцеждане на кърмата, ръцете и гърдите се измиват с топла вода и сапун. Подсушават се с кърпа, която е изпрана и е желателно да е изгладена. Това се прави преди всяко кърмене. В случай, че няма предварително подготвена кърпа, се изчаква няколко минути, докато ръцете и гърдите изсъхнат сами.
2. При започване на цеденето първите няколко капки се изхвърлят. Самото изцеждане може да бъде с ръце или със стерилна помпа. Подходящи и удобни са помпите, които се продават със стерилизатор. Стерилизира се в микровълнова печка в продължение на няколко минути в зависимост от мощността на уреда. В случай, че няма такъв, трябва да сеъстерилизира помпата чрез изваряване в продължение на 20-тина минути след завиране на водата. По същия начин чрез изваряване се стерилизира и съда в който ще се съхранява кърмата.
3. Стерилният съд се отваря, без капачката да се докосва от вътрешната страна. След като в него се излее изцедената кърма, съдът се затваря и се поставя веднага в камерата на хладилника или във фризер.
Изцеждането на гърдите може да стане и на ръка. Описани са специални техники за това. Всяка майка обаче избира начина по който да облекчи гърдите си и да нахрани бебето си.

Запушването на млечните канали е най-честият проблем, който се среща по време на кърмене. Образуването на кърма е активен секреторен процес, при който става преминаване на елементи от кръвта в клетките на млечната жлеза, образуване на мляко и преминаването му в лумена на алвеолите и оттам в млечните канали. Когато се наруши функцията на млечните канали, отделянето на мляко се затруднява и то се задържа в гърдата, при което се образуват болезнени инфилтрати в различни участъци на гърдата, без да се нарушава общото състояние на жената. Мястото е болезнено или се усеща като бучка в гърдата. При задълбочаване на проблема може да се стигне до инфекция на гърдите, което протича с висока температура или зачервяване на мястото (мастит). Този проблем може да се появи веднага след раждане на детето или по-късно, като причините за това могат да бъдат обилно количество кърма, неефективно сукане, неправилна позиция на бебето при кърмне, кърмене на близнаци и др.

За да предотвратите запушването на млечните канали:
– изцеждайте гърдите си след всяко кърмене или изстисквайте няколко капки кърма преди кърмене, за да се отворят каналите и млякото да потече по-лесно.
– кърмете често, най-малко на всеки два часа, като започнете от засегнатата гърда.
– обърнете внимание на правилната позиция на бебето при кърмене, за да може да суче добре.
– не носете тесни и притискащи дрехи и сутиени.
– поставете топъл компрес върху гърдата или вземете топъл душ.
– увеличете приема на течности.
– при температура веднага се консултирайте с вашия лекар.

Свързани статии

Back to top button