Хиперактивност и детска градина

След като постъпи в яслата или детската градина, детето почти веднага е в състояние да прояви характерните за “хиперактивните деца” черти в поведението – липса на вниманието и  съсредоточеност или непрекъснато неспокойно движение.

То не е в състояние да поддържа една игра за известно време, поведението му е скокообразно, необмислено и неспокойно, вниманието бързо отслабва. Всичко е за кратко и набързо. Тича буйно из стаята, намесва се и разстройва играта на другите деца, предпочита игри с много движение. Не се изморяват да се борят и хвърлят без посока, крещят шумно, като в такива случаи са в състояние да наранят себе си и останалите без да се замислят.

Играта с конструктор, рисунките остават недовършени, а вече се започват нови. Лесно се разсейва от играта на други деца наоколо; не усеща къде е “границата” на допустимото. Необходимостта да изчака реда си намалява интереса му. Движат се бързо и хаотично и тези високи нива на активност се отразяват на околните и често причиняват наранявания на себе си и другите. Все пак при игра с любими играчки вниманието му може да бъде задържано за по-дълго време.

Когато започват състезателни отборни игри те бързо се отказват и не искат да участват, ако не са победители.

Въпреки че рисуването се предлага като терапия за овладяване на нетърпението и импулсивността, те не могат дълго да рисуват и да довършат своята рисунка. Обикновено тя е схематична, непълна и недовършена, защото отново са загубили интерес. Трудно е да седнат спокойно и задълбочено да нарисуват детайлите. От друга страна се забелязва интересна характеристика на формите. Нарисуваните обекти са с остри шипове и стърчащи бодли. Овалните и заоблени форми липсват. Цветовете, които използват обикновено са в тъмната гама- черно, кафяво, сиво.

Много често се поставя темата от учителя, но те решават да нарисуват нещо съвсем различно, защото то занимава мислите им и им харесва. За тях са подходящи оцветяването на рисунки с повтарящи се мотиви, като се обърне внимание да не се излиза от контура и чертането на кръгове и линии.

Когато ние сме в непрекъснат стрес и нямаме време за тях, те страдат от липса на внимание. От друга страна бързината в мисленето ги кара да задават постоянни въпроси, което може да превърнем в един полезен контакт, чрез който акцентираме върху изграждането на концентрация и внимание чрез игри и занимания.

Отделяйте всеки ден време за разговори и игри заедно, като се опитвате в играта да приучвате на ред и следване на правила. Много полезни са разходките на открито и особено сред природата, защото от голямо значение е тичането и движението без ограничения, като постепенно се приучват към спазването на определени норми и правила. Играйте с него на криеница, с топка и други подвижни игри, защото това показва вашето одобрение към заниманията му.

При всички деца е важно да получават похвала, затова трябва да се стимулира дори и най-малкият успех. Обяснявайте и подкрепяйте поведението на детето, като наблягате на необходимостта от неговото внимание. Показвайте му грешките и разговаряйте за тях, ако детето продължава да бъде буйно и непослушно, не повишавайте тон и се опитайте да не се вбесявате – прекратете играта, посочете грешките, оставете го спокойно да седи на едно място, като вид “наказание“.

Използвайте времето и вие самите да не бъдете напрегнати и се опитайте да наблюдавате детето ви – какво прави и в какви моменти иска да играе с вас или пък става неспокойно, като не му казвайте какво трябва да прави. Не бъдете твърде критични и назидателни, като не му казвате какво трябва да прави. Похвалете го от време на време или пък му кажете някоя хубава дума, радвайте се заедно с него.

Ако детето започне да създава проблеми, опитайте се да не избухвате и останете спокойни, но ако прекали – прекъснете играта, като му кажете, че с удоволствие бихте продължи да играете с него, ако се успокои и се държи добре.

Необходимо е внимание и съзнателна помощ от страна на родителите в изграждането на добри житейски навици и приятелски отношения с други деца. С израстването много често се забелязва овладяване и подобрение на симптомите, като много деца се превръщат в успешни личности.

Back to top button