Кои са най-често срещаните гинекологични проблеми и какво трябва да знаем?

Информираността е едно от ключовите неща, които могат да спомогнат за превенцията на който и да е здравословен проблем. За да се открие навреме дадено заболяване, важно е да се обърне внимание на първоначалните симптоми и да се направи консултация със съответния опитен в областта специалист акушер-гинеколог.

Има различни заболявания спадащи към категорията гинекология , които се срещат често при съвременните жени. За съжаление според статистиката с всяка година гинекологичните заболявания започват да се срещат все по-често при по-млади жени.

В тази статия ще разгледаме особеностите на често срещаните гинекологични проблеми и методите им на лечение.

Нека да разгледаме едни от най-разпространените гинекологични проблеми:

Маточно кървене

Когато говорим за необичайно кървене от матката при момичета, които не са навлезли в пубертета, бременни жени или жени, които вече са в период на постменопауза, то става въпрос за здравословен проблем.

Маточното кървене се характеризира с обилно кървене между периодите на менструален цикъл, силна болка по време на менструален цикъл или полов акт. Също така при такъв проблем менструалните цикли могат да траят по-малко от 24 дни или да са с продължителност повече от 38 дни и Продължителността на самото маточно кървене може да е до 7 дни.

лекарска преценка

Маточното кръвотечение се лекува с хормонална терапия, включваща прием на противозачатъчни, прогестин, естрогени, както и с нехормонална терапия, включваща прием на кръвоспиращи лекарства и утерустоници.  По лекарска преценка лечението може да се състои в поставяне на вътрематочна хормонална система или хирургична интервенция.

Ендометриоза

При ендометриозата тъканта изграждаща ендометриума (вътрешната обвивка на матката) излиза извън границите на матката. Тя се нарича ендометриална тъкан.

Както знаем, лигавицата на вътрешността на матката се отделя всеки месец при липса на бременност.Това и бележи началото на менструалния цикъл.

При жените страдащи от ендометриоза обаче тъканта, която се отделя от вътрешността на матката, няма къде да се отдели и това съответно създава условия за възпалителен процес.

Едни от главните симптоми, които съпровождат ендометриозата, са продължителна болка в областта на таза, която може да се прояви преди или по време на менструалния цикъл. Други симптоми са обилно менструално кървене,  болка при уриниране или дефекация, болезнен полов акт.

Ендометриозата се лекува чрез медикаменти или по оперативен начин, като може  да се приложи и комбинация от двете.

При оперативния метод се препоръчва лапароскопската операция като по-щадящ метод пред отворената операция.

Миома на матката 

Миома на матката се характеризира с неракови образувания на матката, наречени субмукозни, интрамурални и субсерозни  миоми. Субмукозните миоми се образуват под лигавицата на матката,  интрамуралните се образуват в маточната стена, а субсерозните се появяват от външната страна на матката.

Този тип проблем се среща най-често при жени на възраст между 30 и 40 години, но може да се случи и на по-млади или по-възрастни жени.

Миомата на матката може да не представлява проблем, ако е в границите на определени размери или разположение. Обаче ако имаме симптоми като необичайно маточно кървене, болка или чувство за тежест ниско на корема или пък трудност при забременяване, то вече можем да говорим за миома на матката.

Симптоми на миома на матката са менструални цикли с по-голяма продължителност и интензитет, нужда от често уриниране или затруднено уриниране, болка в кръста, увеличено коремно налягане, болка по време на полов акт. 

Лечението на миома на матката се провежда в зависимост от възрастта на пациентката и нейното желание за зачеване. Дели се на два типа- оперативно и консервативно. Оперативното включва операция с лапароскоп, а консервативното се провежда чрез прием на медикаменти. След операция с лапараскоп също се предписват медикаменти, които не позволяват настъпването на месечния цикъл.

Безплодие

Безплодие

Безплодието (познато и с името стерилитет) е един най-неприятните здравословни проблеми, които могат да се случат. То може да се дължи както на репродуктивен проблем от страна на жената, така и от тази на мъжа. 

Методът инвитро (IVF) е един от методите за асистирана репродукция, гарантиращи най-голяма успешност  при лечението на безплодие. 

При признаци на стерилитет е препоръчително да се обърнем към специализирана клиника по асистирана репродукция, където работят лекари и емриолози с опит в инвитро процедурите

Зачеването чрез инвитро не е метод, който гарантира 100% успешност, но се счита за най-успешното средство за лечение на стерилитет.

Back to top button