Гастро – езофагиален рефлукс

При инсуфициенция на долния езофагиален сфинктер стомашното съдържимо нахлува в хранопровода и предизвиква клинични прояви. 

Терминът халазия означава свободно проникване на стомашно съдържимо през разширен долния езофагиален

Причини. Нормалната функция на долния езофагиален сфинктер зависи от абдоминалното му разположение, налягането на сфинктера и интраабдоминалното налягане. Промени в анатомичните структури, в инервацията и мускулната сила обуславят рефлукса. Гастро-езофагиалния рефлукс е често състояние при здрави новородени поради забавено функционално съзряване на гастроезофагеалния сегмент.

Клиника. Зависи от това дали е увреден подложения на агресивно въздействие епител на хранопровода. Повръщането е основен симптом още в първата седмица след раждането при повечето деца. Симптомът на „мократа възглавница“ е доказателство за гастро-езофагиален рефлукс. Хематемезата е проява на настъпил езофагит, а анемията е последица от кървенето. Симптомите могат да изчезнат до 2 г. възраст без лечение ва 60% от случаите. Безапетитието и неспокойствието на кърмачето са израз на дисфагия и болки зад гръдната кост. Пристъпна и честа кашлица, задух, аспирационна пневмония, бронхиална астма могат да се наблюдават при част от децата. Понякога побледняване и симулиращи конвулсия състояния се определят като еквивалент на гастро-езофагиален рефлукс. Апнея и ритъмни сърдечни нарушения като рефлекторно дразнене на n. vagus могат да доведат до внезапна сърдечна смърт у малкото кърмаче.

Диагнозата се постява клинично и с помощта на рентгеново изследване с бариева каша под скопичен контрол, в дясно полустранично положение. 24 часовата рН-метрия на хранопровода регистрира времетраенето на рефлуксните епизоди, рефлуксния индекс, които са патологични над 5 минути времетраене при рН под 4. Сцинтиграфското изследване доказва гастро-езофагиален рефлукс и аспирация на попадналия в хранопровода погълнат радиофармацевтик.
Лечение. В 85% от случаите нарушенията във функцията на долния езофагиален сфинктер изчезват след 6 – 12 месечна възраст. Когато детето се развива нормално, счита се ,че рефлуксът е физиологичен. При изоставане във физическото и нервно-психическото развитие той е патологичен и изисква комбинирано лечение:
– позиционно – поставяне под наклон 30 – 45 градуса след хранене и по време на сън, по корем или по гръб.
– сгъстяване на храната чрез прилагане на каши.
– медикаментозно.

Индикации за оперативно лечение са:
– персистиращо повръщане, въпреки проведеното тримесечно консервативно лечение.
– резистентен на медикаменти езофагит.
– гастро-езофагиалния рефлукс, предизвикващ апнея и хронична белодробна болест.
– изоставане в нерво-психическото развитие, особено при деца, отглеждани в обществени домове.

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button