Физически и психологически ефекти от никотина

От зависимостта към никотина е много трудно да се отърве човек. Някои се опитват от години да направят това. И тези, които са го направили  споделят, че не е никак лесно.
Това е така, защото спирането на никотина има странични ефекти. Никотинът се абсорбира в кръвта, когато човек пуши или дъвче тютюн. Тази кръв циркулира в различни части на тялото, включително и в мозъка. След като никотина достига до мозъка, се освобождава адреналин и други хормони в кръвта. Тогава пушачите изпитват приятно чувство. Чувството за удоволствие съществува, защото има една химическа субстанция, наречена допамин. При хората пушачи, допамин променя метаболизма и един пушач остава с приятно усещане за дълго време. Адреналина който се освобождава в организма води до високо кръвно налягане и повишена сърдечна честота. Той причинява освобождаването на глюкозата съхранявана в тялото.
Това дава усещане за високи нива на енергия. Това прави пушачите по-малко гладни. След като действието на никотина изчезне, се появява глада. Хората са склонни да ядат повече в тези периоди. Редовната употреба на никотин прави организма зависим и това се дължи на фалшивото чувство за приятно усещане.

Психологическите ефекти от тютюнопушенето са различни при различните хора. Дори и хората с воля си мисли, че пушенето отнема напрежението и си мислялт, че могат да откажат цигарите когато си решат. С това чувство те продължават с пушенето. Въпреки това, след като решат да спрът, това им отнема много усилия. Това се дължи на зависимостта им от никотина. Мозъкът е свикнал с адреналина. Усещането е, че този орган не може да функционира добре, без никотин. За това става трудно да се откажат цигарите. Физическите симптоми на никотиновия глад са сигнал към мозъка, че оцеляването без никотин е невъзможно. Има много случаи, когато хора са се връщали към тютюнопушенето дори години след отказа си. Това се дължи главно на физиологичните реакции в организма и влиянието им върху психиката.

Последни проучвания показват, че новородените бебета, родени от майки пушачки са с много по-високи нива на стрес в сравнение с бебетата на майките непушачки.
Извършени са наблюдения за проучване на последиците от пушенето при новородените. Тези проучвания показват, че бебетата на бременните жени, които са пушили по 6-7 цигари всеки ден не реагират добре на визуална и физическа стимулация. Също така те са по-стресирани и показва дисбаланс на централната нервна система и храносмилателната система. Бебетата реагирали по начин, подобен на бебета на жени, които използват хероин по време на бременността.
Броят на цигарите които жената е пушила ежедневието е пряко пропорционално на стреса при бебето. Ниска честота на пушенето също води до раждането на деца с различни модели на поведение. Ефектът на пушенето в тези бебета е установено, че са същите като от прием на незаконни наркотични вещества.

В днешно време фокусът е съсредоточен върху здравето на майката и нейното бебе. Според статистиката, само една на всеки четири жени се отказват от тютюнопушенето по време на бременност. И около 80% се връщат към тютюнопушенето в рамките на година след раждането или веднага след това. Това отново не е добра новина. Кърмещи майки трябва да стоят настрана от никотина. Жените трябва да бъдат предупредени за последиците, че пушенето носи вреда не само на тях, но и на децата им.ь

Свързани статии

Back to top button