Фетална хидроцефалия

Съдържанието на мозъка се състои главно от мозъчна тъкан, кръв и цереброспинална течност. Феталната хидроцефалия е вродена. Тя е следствие на натрупването на 

цереброспинална течност в мозъка. Това натрупване е резултат от липсата на усвояване, блокиране на потока, или свръхпроизводството. Това може да предизвика повишено налягане в главата и увеличаване на черепните кости. Хидроцефалия възниква при приблизително 1 на всеки 1000 раждания.

Диагноза
Хидроцефалията може да бъде открита чрез ултразвук. Изследването на мозъка и черепната структура е част от рутинния ултразвуков преглед, извършван от гинеколозите, като част от пренаталните грижи. Въпреки това, понякога хидроцефалията не може да бъде диагностицирана до края на бременността. Ако се установят съмнения на ултразвук, пациентките могат да подложат мозъка на плода на ядрено магнитен резонанс за определяне на тежестта на състоянието.

Лечение
Ако бебето е с диагноза фетална хидроцефалия още преди да се роди, лекарите съветват родителите, за това какво да очакват след раждането. Пациентите осъществяват както преди, така и след раждането консултация с неврохирург и невролог. Веднага след като бебето се роди, родителите трябва да подложат детето на изследвания.
Лечението зависи от вида на хидроцефалията и може да варира от медикаментозно лечение с процедури до хирургична намеса.
Хирургията, включва поставяне на тръбичка в главата на детето за източване или пренасочване на допълнителните течности в друга част на тялото. Другият тип оперативна интервенция, която може да се извърши е ендоскопска.

Дългосрочната перспектива
Дългосрочните перспективи за дете, родено с хидроцефалия до голяма степен зависи от сериозността на проблема и наличието на други свързани аномалии. Хидроцефалията може да се отрази на мозъка и развитието на детето в различна степен. Препоръчително е, тези деца да получават последващи грижи и наблюдения.

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button