Диария при децата

Като цяло инфекциите, които причиняват диария при децата са силно заразни.. Повечето деца се борят с диарията от време на време, но добрата новина е, че тя често e предизвикана от инфекции, които не продължават дълго и обикновено не са особено опасни. Все пак е Като цяло инфекциите, които причиняват диария са силно заразни.

Причини за диария
Диария – чести воднисти изхождания, обикновено в резултат от стомашно-чревни (ГИ) инфекции, причинени от вируси, бактерии или паразити.
Микробите , които причиняват диарията, могат да са различни в различните географски региони, в зависимост от икономическото развитие и хигиенните условия на живот. Например развиващите се страни с лоши хигиенни условия където човешки отпадъци се използват като тор, често се поява диария. Това се дължи на чревните бактерии или паразити, които замърсяват хранителни култури или питейна вода.
В развитите страни, включително Съединените щати, диариини огнища са свързани със замърсени водни източници, контакт с болни в места като центрове за отглеждане на деца, или „хранителни отравяния“ (когато хората се разболяват от неправилно обработени или консервирани храни, замърсени с бактерии).

Като цяло инфекциите, които причиняват диария са силно заразни. Те могат да се разпространяват чрез:
– мръсни ръце
– заразена храна или вода
– някои домашни любимци
– директен контакт с фекалии (т.е., от мръсни пелени или тоалетната)

Всичко, което влезе в контакт с болестотворните микроорганизми може да се замърси.Това включва играчки, повърхности в тоалетни, дори ръцете приготвящи храна. Децата могат да се заразят чрез докосване на замърсена повърхност, а след това поставят пръстите си в устата си. Така те внасят инфекцията в организма си.

Най-честата причина за диария е вирусния гастроентерит често наричан „стомашен грип“, той също може да предизвика гадене и повръщане. Много различни вируси могат да предизвикат вирусен гастроентери. Те се срещат в бита, училището, детските градини. Не бива да се забравя, че са силно заразни. Въпреки, че симптомите обикновено продължават само няколко дни, засегнатите деца, които не получават адекватен прием на течности може да се дехидратират.

Ротавирусната инфекция е честа причина за вирусен гастроентерит при децата. Ротавирусът обикновено причинява експлозивна, водниста диария. Появава се през зимата и началото на пролетта.
Друга група от вируси, които могат да причинят диария при децата, особено през летните месеци са ентеровирусите особено coxsackievirus .

Много различни видове бактерии и паразити могат да причинят GI и диария. Ето някои, които може да сте чували:
– Ешерихия коли: E. коли инфекциите се разпространяват чрез заразена храна или вода, неизмити плодове, които са влизали в контакт с животински тор.
– Salmonella Enteritidis: Тези бактерии, се намират в замърсено сурово или недостатъчно топлинно обработено пилешко и яйца. Те са едни от основните причини на хранително отравяне особено през лятото.
– Campylobacter бактерии: Кърмачетата и децата са най-често засегнати от тези инфекции, особено през лятото. Бактериите често се срещат в сурови и недостатъчно опечено пилешко.
– Shigella бактерии: Shigella инфекция (шигелоза) се разпространява лесно в семейства, болници, училища и детски градини. Децата на възраст от 2 до 4 години е най-вероятно да бъдат заразени.
– Giardia паразит: Инфекцията с Giardia (нарича ламблиаза)се разпространява от замърсени води в паркове и басейни. Те са устойчиви на хлор децата докосват резервоари в аквариуми, музеи или замърсени потоци и езера.
– Cryptosporidium паразит: Намира се в питейни и плувни вода, този паразит често е виновника за диариини епидемии в детски градини и други обществени места. Криптоспоридиозата често причинява водниста диария, която може да продължи в продължение на 2 седмици даже и повече.

Диариините инфекции са нормална част от детството за много деца, но диария може да бъде симптом на не инфекциозни заболявания и условия, особено когато тя трае няколко седмици или повече. Може да е показател за хранителни алергии , непоносимост към лактоза или заболявания на стомашно-чревния тракт, като целиакия и възпалително заболяване на червата.

Признаци и симптоми
Симптомите обикновено започват с коремна болка, последвани от диария, която обикновено продължава не повече от няколко дни. Инфекции с вируси, бактерии и паразити, които също причиняват диария може да доведат и до други симптоми, като например:
– треска
– загуба на апетит
– гадене
– повръщане
– загуба на тегло
– дехидратация
В случаите на вирусен гастроентерит, децата често развиват висока температура и повръщане, последвана от диария.

Предотвратяване
Въпреки че е почти невъзможно да се предотвратят детските инфекции, които причиняват диария, ето някои съвети, които да помогнат за намаляване на вероятността:
– Уверете се, че децата си мият ръцете добре и често, особено след използване на тоалетната и преди хранене . Измиване на ръцете е най-ефективният начин за предотвратяване на диария инфекции, които се предава от човек на човек. Мръсни ръце носят болестотворните микроорганизми в тялото когато децата си гризат ноктите, смучат палеца или ядат с пръсти.
– Пазете чисти повърхностите в банята, за да помогнете за предотвратяване на разпространението на болестотворните микроорганизми.
– Плодовете и зеленчуците се измиват добре преди ядене, тъй като храната и водата също могат да пренасят инфекциозни микроби.
– Измийте приборите за готвене старателно след като са били в контакт със сурово месо, особено домашни птици.
– Охладеното месо от супермаркета да се приготвя максимално бързо за да не престоява.
– След хранене да се прибират в хладилник всички остатъци възможно най-бързо.
– Никога не пийте от потоци, извори, езера, освен ако местните здравни власти са удостоверили, че водата е безопасна за пиене. В някои развиващи се страни, тя може да бъде по-безопасно да се пие само бутилирана вода и други напитки, а не вода от чешмата. Също така, да бъдете внимателни при закупуване на готови храни от улични търговци, особено ако няма местна агенция за контрол над храните.
– Не мийте приборите на домашните любимци или клетки в една и съща мивка, която използвате за подготовка на семейните вечери.
– Дръжте териториите за хранене на домашни любимци (особено тези на влечуги), отделно от местата за хранене на семейството.

Кога да се обадите на лекаря
Обадете се на вашия лекар, ако:
– детето ви има диария и е по-малко на възраст от 6 месеца или
– има тежък или продължителен епизод на диария
– висока температура
– многократно повръщане, или отказ да пие течности
– остри болки в корема
– диария, която съдържа кръв или слуз

Обадете се на лекар веднага, ако детето ви изглежда дехидратирано. Признаците на дехидратация включват:
– суха или лепкава в уста
– малко или никакви сълзи, когато плаче
– очи, които изглеждат хлътнали в главата
– фонтанелата на върха на главата изглежда хлътнала
– липса на урина или мокри пелени за 6 до 8 часа (или само много малко тъмно жълта урина)
– липса на урина за 12 часа при по-голямо дете (или само много малко тъмно жълта урина)
– суха, хладна кожа
– сънливост или раздразнителност
– умора или виене на свят при по-голямо дете

Свързани статии

Back to top button