Д-р Стефанов: жена без маточна шийка забременява

Д-р Стефан Стефанов е специалистът, извършил първото в света успешно ин витро  на жена без шийка на матката и след поставена диагноза рак.

Завършва „Медицина” през 2001 година, след това придобива специалност „Акушерство и гинекология”. Няколко месеца по – късно започва да практикува във водещия у нас Център за репродуктивна медицина „Света Елисавета” в гр. Плевен.

Преди около три години създава и собствен кабинет по стерилитет в родния град Стара Загора.

Инвитро България: Доктор Стефанов, Вие осъществихте уникалната и първа в света ин витро процедура, при която жена без маточна шийка забременя и роди живо дете. Какво ви помогна?

– На първо място искам да изразя специални благодарности към ръководството и целия екип на МЦ КИРМ „Света Елисавета”. Без помощта и подкрепата на управителя доц. д-р Емилияна Конова, д-р Виолета Рилчева, Нина Айвазова, Наталия Павлова и всички останали, решението на тази задача щеше да е много по – трудно. Повече от 50 души екип решихме да направим и невъзможното, но да дарим нов живот, за да сбъднем мечтата на една майка за собствено дете.

Инвитро България:  Разкажете ни малко повече за самата процедура?

– Мария е първата жена не само в България, но и в целия свят, която успя да забременее и да роди след отстраняване на маточната шийка. Операцията бе извършена успешно от професор Григор Горчев с робота „Да Винчи”, след диагноза раково заболяване и киста на единия яйчник. След това жената дойде при мен с молба за ин витро и бебе. Случаят е уникален сам по себе си, защото въпреки нарушената анатомия, приложих правилните процедури и тя забременя от първия път. Определям това като огромен успех за българската и световна медицина, защото това дава надежда и шанс на стотици хиляди жени с подобна диагноза, да имат своето дете.

Инвитро България: Правени ли са подобни опити преди това?

– Имало е подобни опити в различни клиники по целия свят, но това е единственият успешен. В световен мащаб има няколко десетки опита за ин витро при подобна ситуация, но не е постигната успешна бременност.

Инвитро България:  Какво Ви мотивира?

– За мен този случай беше голямо предизвикателство и в професионален, и в личен план. Защото никой преди мен не е правил нещо подобно, не е успял да върне изгубената надежда на една майка. Уникалността идва от факта, че за първи път се прави трансфер на ембриони при жена с отстранена маточна шийка и тотално променена анатомия. А трансферът сам по себе си е много фина манипулация и изисква пълното отсъствие на всякаква агресия, за да бъде успешен. Това естествено доведе до съответните усложнения, които за щастие преодоляхме. Най – хубавото за мен е, че успях да сбъдна мечтите на родители, които почти напълно бяха загубили надежда.

Тук искам да спомена, че Мария е много смела и позитивна жена. Защото въпреки своята тежка диагноза, тя успя да преодолее страховете и да стане майка, напук на сложността на ситуацията. Нейната позитивност и непоколебимост стимулира допълнително и мен самия, за да доведа нещата до успешен край.

Инвитро България: Какви методи за ин витро използвахте?

– Използвах стандартна методика, но лично аз трябваше да намеря правилния подход за въвеждане на катетъра в матката. Търсих литература за трансфер при такива условия, но не можах да открия никакви материали. Просто, защото никой преди мен не е правил трансфер на ембриони на жена без маточна шийка. Проблемът е, че жената няма цервикален канал, откъдето по принцип се въвежда плодът. Накратко, в този случай приложих успешно стандартна методика в нестандартна ситуация.

Инвитро България:  Какъв е д-р Стефан Стефанов в живота?

– Имам малка дъщеря на 5 години. Тя е един от основните ми стимули да работя все по – успешно и да вървя напред. През свободното си време обичам да разтоварвам със спорт – фитнес и ски, въпреки че сега нямам много време заради работата. Също така обичам да гледам много филми и да слушам хубава музика.

Back to top button