Д-р Стефанов: Правете деца докато сте млади

Инвитро България1. Като гинеколог как оценявате сексуалната култура на българката?

Смятам, че сексуалната култура на българската жена е на много добро ниво. Според мен това до голяма степен е свързано с интернет, защото там всеки желаещ може да намери достатъчно материали, от които да добие поне обща представа по даден въпрос.

Естествено, не всички статии са писани от специалисти и не е препоръчително да предприемате каквото и да било, без консултация с компетентни лица.

Инвитро България: 2. Как се насочихте към гинекологията и по-специално към репродуктивната медицина?

Гинекологията е специалност с много отговорности. За тази сфера е характерно голямото разнообразие от медицински дейности като хирургия, медикаментозно лечение, психология ако щете. За мен всеки отделен случай на стерилитет или бременност е изключително интересен и уникален. Към репродуктивната медицина се насочих, защото в един момент осъзнах, че много хора с проблеми имат нужда от квалифицирана помощ и човек на когото да се доверят.

Инвитро България: 3. Какво предлага кабинетът по стерилитет в Стара Загора и какви са Вашите амбиции?

Кабинетът в Стара Загора предлага цялостна диагностика и терапия при стерилитет и спонтанни аборти. Извършваме консултации и подготовка за ин витро процедура, провеждаме изследвания на маточната кухина и проходимостта на маточните тръби, проследяване на бременност.

Кабинетът по стерилитет беше създаден като филиал на КИРМ „Света Елисавета – Плевен с основната идея, да улесни хората с репродуктивни проблеми от региона, тъй като към момента тук няма друга подобна структура. Доскоро на пациентите се налагаше да изминат стотици километри, да загубят много средства и време, за да се прегледат и намерят решение.

Длъжен съм да отбележа, че вече четири години работя в медицинския институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета” в Плевен и екипът ни вече е сбъднал мечтите на хиляди български семейства. Още по – хубаво е, че МЦ КИРМ си сътрудничи с държавния фонд за асистирана репродукция, който беше създаден преди няколко години и за това време помогна финансово много българи, които не можеха да си позволят ин витро.

Инвитро България: 4. Какво мислите за възрастовите ограничения при жените, желаещи ин витро процедура?

В момента на изкуствено оплождане може да се подложи всяка жена, която има редовен менструален цикъл. Менопаузата е границата на възрастта. По отоношение на донорските яйцеклетки, реципиент може да бъде всяка здрава жена до 50 годишна възраст.

По мое мнение обаче, не е подходящо жени в напреднала възраст да се подлагат на ин витро, от етична и медицинска гледна точка. Риск винаги има, но при напреднала възраст на пациентката заплахата за нея и за детето се завишават многократно.

По мое мнение границата е навършването на 50 години. Моята най-възрастна пациентка е на 48 години. Тя е от Стара Загора и в момента е бременна, след използване на донорски яйцеклетки.

Инвитро България: 5. Мислите ли, че съвременният начин на живот е причина за увеличаване на проблемите със стерилитет?

До известна степен да. За това помагат сексуалната революция, намалената полова култура, полово предаваните инфекции, които водят до запушване на маточните тръби или до увреждане на сперматогенезата при мъжа. Освен това много негативно влияят стреса на който сме подложени, тютюнопушенето, липсата на двигателна активност.

Но най – важното е, че бебе трябва да се прави навреме. Това е моят съвет към всички желаещи да имат свое поколение. Не чакайте до последния момент, а ако имате трудности, то незабавно се обърнете към специалист по асистирана репродукция.

Един от големите проблеми у нас е, че се доверяваме на всякакви хора, които в много случаи нямат необходимата квалификация. Това води до загуба на много ценно време и идва моментът, в който вече е късно за всичко. Факторът „време” е много важен. След 41 – 42 години, нещата стават много трудно, дори и с ин витро.

Инвитро България: 6. Все повече се говори за мъжкия фактор при стерилитета. Значи ли това, че мъжете са виновни за безплодието в семейството?

Може би е неправилно да се каже, че някой има вина в подобна ситуация. Но все пак, за около 40 % от случаите причината за безплодието се крие в мъжете. Много изследвания обаче посочват данни, че причината се крие поравно и у двата пола.

Инвитро България: 7. Как пациентите приемат новината, че не могат да имат собствено дете?

При всички положения това е голям стрес за семейството и трябва да се подхожда много внимателно. А най-страшно става, когато се установи, че дори и ин витро методиката не може да им помогне. Това са случаите на азооспермия при мъжете (тотална липса на сперматозоиди – б. а.) или изчерпан яйчников резерв у жените.

Реакциите при двата пола са различни, въпреки че повечето двойки са подготвени за новината защото са усетили, че има нещо нередно, след като години наред опитите да се сдобият с дете са останали напразни.

В повечето подобни случаи двойките се разделят. Шокът от истината явно повлиява негативно на отношенията им и те решават да не продължават съвместния си живот. Наскоро изпаднахме в ситуация, при която жената вече беше в процедура на стимулация и мъжът просто си тръгна, като отказа да даде материал, да даде сперматозоиди. Новината беше изненада за целия ни екип, защото това семейство имаше голяма вероятност да се сдобие с първата си рожба.

Инвитро България: 8. Поради една или друга причина, много жени избягват легалните инвитро клиники и се обръщат за помощ към т. н. „баячки”. Какво е мнението Ви за това?

Наистина в България има много самозванци, които предлагат подобни услуги без да имат необходимата квалификация. Понякога не могат да навредят, но в други случаи предизвикват сериозни проблеми.

Помагат, когато причина за стерилитета е някакво психическо препятствие пред двойката, а такива са около 10 % от случаите. В подобни моменти може би баячките вдъхват някаква увереност на нуждаещите се, но ролята им се изчерпва дотук.

Лошото е, че самозванци използват силни лекарства или отровни билки, които застрашават живота не само на бебето, но и на майката. Съвсем наскоро ни се наложи да спасяваме момиче, което по някакви си причини направило криминален аборт, вместо да потърси лекарска помощ. Успяхме да спасим живота й, но въпреки всичките ни усилия тя остана бездетна.

Най-хубавото на последните статистики обаче е, че в тях се забелязва тенденция към намаляване на криминалните аборти у нас. Добре е хората да запомнят, че ако имат каквито и да било притеснения, най-хубаво е да потърсят специалист, вместо да се оставят в ръцете на знайни и незнайни знахари.

Back to top button