Близнаци на всяка цена

Първа бременност с близнаци или дори тризнаци, може да звучи като бърз начин за изграждане на семейството при партньори сблъскали се с проблема на безплодието.

След всичко, което са преживели при лечението на стерилитета и цената на всеки цикъл инвитро, близнаци или тризнаци на веднъж звучи привлекателно решение.

Някои двойки искат от своите лекари да им помогнат да забременеят с близнаци, като им трансферират повече ембриони, отколкото е необходимо. Въпреки това желание, не трябва да се забравя, че многоплодната бременност е свързана с рискове.

Рискове за майката
При многоплодна бременност се подлага на риск здравето на майката. Рисковете за развитие на прееклампсия и гестационен диабет са пъти по-високи при многоплодната бременност. Също така, значително се увеличава риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане .

Друг фактор, който трябва да се има предвид е, че ако вашите бебета се родят преждевременно, което е много често при тези многоплодни бременности не може да си ги приберете у дома веднага. Те остават в отделението още известно време до достигане на оптимално тегло. Това е изключително стресова ситуация, за младата родилка и семейството й.

След като бъдат изписани от родилния дом, близнаците и тризнаците изискват пъти повече грижи в сравнение с едно дете. Дори и семейството и приятелите да предложат помощта си на първо време това никога не трае вечно.

Рисковете за бебето

Освен повишения риск от спонтанен аборт, най-големият риск за бебетата си е преждевременното раждане. Повече от 50% от близнаците, както и повече от 90% от тризнаците, се раждат преждевременно. При бременности с четиризнаци или повече бебета, риска е толкова висок, че всички се раждат преждевременно.

Днес лекарите са по-способни да се грижат за бебета, родени преждевременно. Недоносеното бебе е изложено на по-висок риск от церебрална парализа, забавяне в развитието, затруднения в обучението и общи здравословни проблеми. Също така може да се родят със сериозни проблеми с белите дробове, стомаха, или червата, тъй като те разполагат с недостатъчно време за пълното и правилно развитие в утробата.

Не всяка многоплодна бременност с близнаци или тризнаци води до преждевременно раждане , но рискът е значително по-висок от едноплодната бременност.

Тризнаци

 

Разбира се, не може да се елиминира напълно риска от двуплодна или триплодна бременност по време на лечение на безплодието (освен ако не използвате ин витро, както се трансферира само един ембрион). Но има голяма разлика между естествено забременяла жена с близнаци или тризнаци, и умишлена многоплодна бременност.

Преди да настоявате пред лекаря си за многоплодна бременност трябва да отчетете рисковете с които може да се сблъскате вие и вашите бебета.

Back to top button