Здравни новини

Благотворителна кампания посветена на женското здраве започва на 8 март

Благотворителна кампания, посветена на женското здраве и самочувствие, предприемат в Деня на жената 8 март

партньорски организации – пациентски асоциации, болници и спонсорски фирми, съобщиха от ВМА. Акцията под мото „Близо до мечтата“ е посветена на жените, страдащи от рак на гърдата. Нейната основна цел е да им помогне в процеса на изминаване на нелекия път от страха и несигурността до вярата в бъдещето и пълното възстановяване – както на здравето, така и на женската им привлекателност.
Благотворителната кампания се провежда по инициатива на фирма ДеМеПро – официален представител на Nagor за България, един от световните лидери в производството на силиконови импланти за лице и тяло, в партньорство с Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ), Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛ „Александровска“. В рамките на кампанията официалният представител на водещата британска компания ще дари 24 високотехнологични гръдни импланта на български пациентки с карцином на гърдата, които ще бъдат имплантирани в двете водещи български болнични заведения.
Според официалната статистика на Българския национален раков регистър всяка десета българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година диагнозата получават над 3400 жени. В световен мащаб всяка година 1 000 000 жени се разболяват от рак на гърдата, а близо 200 000 умират от това заболяване – цифра, която не може да се пренебрегне, защото открит навреме, ракът на гърдата е 100% лечим. Една от всеки осем американки, една от всеки 12 западноевропейки и една от 20 българки развиват рак на гърдата годишно. Петгодишната преживяемост на тези жени в САЩ е 89%, в ЕС – 76%, а в България – едва 56.6%.
У нас по данни на Националния раков регистър над 34 000 са хората, които са засегнати от злокачествени заболявания през 2008 г., като броят им е с 994 души повече в сравнение с 2007 г. При жените най-чест е ракът на гърдата – 22,8 % от всички злокачествени тумори, като само през 2008 г. са регистрирани 3584 нови случаи. 30.8% от тях са в напреднал стадий. Не са оптимистични прогнозите за заболеваемостта и през следващите 20 години, според които тя ще се повиши с близо 50%. Специалистите определят три причини за това – повишената заболеваемост, по-добрата диагностика и застаряването на нацията. Само във ВМА през изминалата 2010 г. в Клиниката по гръдна хирургия са постъпили за лечение 654 пациентки с коварното заболяване, като 452 от тях са с доброкачествен тумор, а 202 с карциномен.
Поради тази причина едно от ключовите послания на кампанията е да помогне на пациентките с това заболяване да се идентифицират, да покажат, че когато имат подадена ръка, те са силни, обнадеждени и близо до своята мечта – да възвърнат не само своето здраве, но и своята женственост.
Източник: Агенция Фокус

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close