Анемия и бременност

Анемията е едно от най-честите заболявания, срещани сред бременните жени. Включва няколко различни заболявания на червената кръвна редица, които се отличават по причините на възникване и развитието си, но имат еднакви прояви на патологичния процес.

А именно това са – понижаване на нивото на хемоглобина· и понижено количество еритроцити в единица кръвен обем. Към развитие на анемия предразполагат остри инфекциозни заболявания, грип, стомашно-чревни заболявания, отит, тонзилит, хипотензия, при някои жени – късно начало на менструацията, спонтанни аборти, преждевременно раждане.

Анемиите по-често възникват при повторна бременност, предимно във втората половина на бременността. Те се развиват въз основа на дефицита на 4 основни вещества – Желязо, Фолиевакиселина, Белтък, Аскорбиновакиселина. Водещо място сред анемиите при бременни, заема желязодефицитната анемия (ЖДА). Среща се при 75-95 % от всички случаи на анемия. Свързана е с дефицит на витамин В12. При бременност се среща крайно рядко. Тежестта на протичането на анемиите се определя според нивото на хемоглобина в периферната кръв.

Различават се три степени на тежест:
I. Хемоглобин 100-91 г/л, еритроцити 3,6-3,2 *1012/л.
II. Хемоглобин 90-71 г/л, еритроцити 3,2-3,0 * 1012/л.
III. Хемоглобин под 70 г/л, еритроцити по-малко от 3,0 * 1012/л.

Желязодефицитната анемия възниква в резултат на дисбаланса между постъпването на желязо в организма чрез храната и абсорбцията на желязо в стомашно-чревния тракт. В норма запасите на желязо в организма на жената са 300 мг. В процеса на бременността организма губи от 400 до 1000 мг желязо. Това има значение при многораждали и при малък интервал между ражданията,· при липса на достатъчно време за възстановяване на физиологичните загуби. Основна роля има недоброто усвояване на желязото в организма. При нормални условия се усвояват само 10% от приетото желязо. На абсорбцията на желязо в стомашно-чревния тракт оказват влияние солната киселина, белтъците от животински произход и аминокиселините. По време на бременност потребността от желязо рязко нараства. Всяка нормална бременност води до дефицит на желязо, но размерите на този дефицит не са големи и той се компенсира от мобилизацията на железните депа в организма. Ако настъпи нарушение на постъпването на желязото в организма и неговото усвояване, то се изразходват собствените резерви. Това пък води до изтощаване на запасите от желязо в депата, снижаване на нивото на транспортното желязо, понижаване на активността на желязосъдържащите белтъци, а след това и нарушаване на синтеза на хемоглобина.

Клиничните прояви на анемията се характеризират с бледост на кожата и лигавиците, сухост на кожата, чупливост на ноктите, учестен пулс. Симптомите, свързани с нарушена трофика на тъканите са напукана кожа на дланите, петите, косопад, изглаждане на папилите на езика, напукани устни, възпаление на лигавицата на устната кухина свидетелстват за продължителна анемия, която би могла да възпрепятства нормално развиващата се бременност. Възможно е да възникне миокардиодистрофия, която да доведе до остра сърдечно-съдова недостатъчност. При бременни , страдащи дори и от лека форма на анемия се снижава нивото на общия белтък в кръвта. Това води до развитие на фетоплацентарна недостатъчност. Децата до 1 годишна възраст на жени, страдали от анемия по време на бременността, заболяват от остри респираторни вирусни инфекции 10 пъти по-често, отколкото децата, родени от здрави жени. По-често възникват ентероколит, пневмония, алергии.

Диагностиката включва изследване в женската консултация. Изследва се пълна кръвна къртина (ПКК) с всичките пълнежи и обеми на еритроцитите. Определят се още и желязо (Fe),· желязасвързващ капацитет (ЖСК), общ белтък (ТР), ретикулоцити.
Препоръчително по време на бременност и кърмене е· усвояването на храни богати на фолиева киселина или допълнителното й приемане като таблети. Витаминни добавки от 400 микрограма фолиева киселина (folic acid) дневно се препоръчват за всички бременни и кърмещи. Те са необходими, тъй като в естествената храна количествата са недостатъчни или се унищожават при готвене.

Естествени източници на фолиева киселина са:
– зеленчуците с тъмно зелени листа (спанак, коприва),
– сушени ядки,
– цитрусовите плодове и плодове като малини, къпини, боровинки.

Свързани статии

Back to top button