4 ползи от пиенето на кафе

Много пъти е бил разискван въпросът полезно ли е или вредно да се пие кафе. Популярната напитка е предизвиквала и продължава да предизвиква

десетки ожесточени спорове, които са изпокарали не един или двама професори. Както обикновено, истината се крие някъде по средата и повечето са категорични, че умерената употреба е благоприятна за човешкото здраве. Ето някои от основните положителни ефекти.

 Намалява риска от рак и диабет

Малко известен факт е, че кафето играе основна роля в превенцията на раковите заболявания. Въпреки това отдавна се знае, че то е в състояние да предпази от рак на устната кухина, рак на кожата и рак на гърдата. Това се дължи на някои от неговите съставки, които блокират растежа и разпространението на туморните клетки. Също така намалява в пъти риска от развитие на диабет, но това е в сила само за безкофеиновото. Препоръчват се от две до пет малки чаши на ден.

Подобрява концентрацията и дава енергия

Дори и една единствена чаша кафе е в състояние да повиши неимоверно много способностите за концентрация. Това се държи преди всичко на кофеина, който в малки дози подпомага работата на мозъка. Освен това черната напитка дава допълнителна енергия на тялото, като блокира сигналите за умора към тялото и помага да се справим по – добре със задачите. Все пак внимавайте, защото прекаляването може да се окаже опасно за вашето здраве.

Спомага обмяната на веществата

Приемът на кафе е неизменна част от всяка стратегия за здравословно хранене. Последните изследвания по въпроса доказаха, че то ускорява обмяната на веществата с 15 – 20 % и създава усещане за ситост. Благотворното влияние върху метаболизма помага много при борбата с излишните килограми и позволява на тялото да се изчисти по – бързо от натрупаните излишъци.

За добро настроение

Ако се чувствате умърлушени и с ниско настроение, кратката кафе – пауза в следобедните часове несъмнено ще повиши настроението ви. Съчетанието на приятният разговор с доверен човек и умерено количества кофеин оказват благотворно действие върху усещането за щастие и това спомага за по – добра релаксация.

В никакъв случай обаче не трябва да забравяме, че кафето има и някои лоши страни. Понякога то може да ни докара страхотно безсъние и да ни изнерви, без да има истинска причина. Най – внимателни трябва да са хората със сърдечни проблеми, защото едно от негативните влияния е повишаване на кръвното налягане. Като цяло винаги трябва да се вслушваме в езика на тялото, за да не навредим на собственото си здраве.

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button