Затруднения при кърменето

Затруднения при кърменето от страна на майката. Най-често това са различни заболявания. При тежки заболявания, като туберкулоза, сърдечни, чернодробни, бъбречни и др. заболявания, по предписание на лекаря майката обикновено не кърми и бебето се храни изкуствено. По-леките заболявания, като хрема, кашлица, ангина и др. обикновено не са противопоказни за кърмене. Изисква се да спазвате стриктно основните хигиенни правила преди кърменето и да закривате устата и носа си с маска когато кърмите.

Затруднения при кърменето – Рагади (пукнатини) на гърдата.

Обикновено при чести, безразборни и продължителни кърмения гръдните зърна се нараняват, особено ако не са били подготвени през последните месеци на бременността чрез масажи. По тях могат да се образуват пукнатини, които са много болезнени по време на кърмене. Не прекъсвайте кърменията въпреки болката, защото ще се получи застой на млякото, което благоприятства нагнояването на заболялата гърда. За да избегнете рагадите, спазвайте правилата на кърмене: продължителност, интервал между кърменията и редуване на гърдите. По този начин всяко зърно ще почива 6 часа и рагадите ще започнат да зарастват. Ако те се увеличат и задълбочат, се налага да ги лекувате и за кратко е възможно да преустановите кърменето от болната гърна.

Затруднения при кърменето – Възпаление на гърдата (мастит).

Ако рагадите не се лекуват своевременно, възможно е да се получи възпаление на гръдната жлеза. Признаците на мастита са: застой на кърмата с чувство за напрежение и силна болка, зачервяване и оток на гърдата със или без повишаване на телесната температура. За да избегнете образуването на рагади с последващ мастит, необходимо е да подготвяте гръдните зърна още през ранните месеци на бременността, и то не само преди първото, но и преди всяко следващо раждане.
Менструацията не е причина за спиране на кърменето. Възможно е по време на мензис кърмата ви да намалее, в резултата на което бебето става неспокойно. Възможно е изпражненията му да станат по-редки, да се увеличи броят им и теглото на детето временно да не нараства. Това са краткотрайни периоди, които не се отразяват върху цялостното развитие на детето.

Новата бременност също не е причина за прекратяване на кърменето. Кърмата по време на нова бременност не се променя и спокойно можете да кърмите детето. През този период увеличете храната си, защото е необходима и за растежа на новия плод. Когато бременността напредне (след 5-6 месец) се налага да отбиете детето.

Затруднения при кърменето – Затруднения от страна на детето.

Деца, родени с ниско тегло, с родова травма, с по-леко протичаща физиологична жълтеница и др., обикновено сучат по-бавно, вяло, заспиват на гърдата и не могат да приемат необходимото количество кърма. Тези деца не бива да се кърмят повече от определеното време, защото няма да приемат повече кърма. Останалото мляко трябва да се изцежда и да им се дава с лъжичка. Има деца, които сучат добре до 4-5 месечна възраст, а след това отказват гърдата. При тях най-често са допусната грешки при отглеждането, като даването на мляко с биберон, вместо с лъжичка.

Някои вродени дефекти на детето (разцепена устна и небце) могат да затруднят кърменето. Голяма част от децата с такива аномалии се приучават към кърменето. В противен случай се хранят с лъжичка или даже временно със сонда.

Хремата и запушеният нос на бебето също затрудняват кърменето. Затова преди кърмене огледайте нослето му и ако има секрети ли корички ги почистете. Ако носът е запушен и детето диша през устата му поставете капки за нос след предписание от лекаря.

Източник: Отглеждане и възпитание на малкото дете
Автор: д-р Величко Гатев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button