Защо медицинските сестри избягаха от България

На всеки от нас се е случвало поне веднъж в живота, да наругае здраво някоя медицинска сестра.

 

Дали поради недостатъчно внимание към болните, дали заради болезнено и набързо поставена инжекция, дамите в бели престилки доста често си го отнасят, понякога и без да имат действителна вина.

 

Малцина обаче са тези, които са се запитали защо милосърдните сестрици почти винаги са намръщени, а погледът им – вял и безучастен. Защо повечето от тях въобще са забравили истинската роля на тяхната служба и рядко посрещат пациентите с мила усмивка. Защо всяка една мечтае да избяга в някоя нормална държава, където няма да се бори ежедневно за собственото си физическо и психическо оцеляване.

 

Отговорите са много, но основната причина се крие в абсурдно ниското възнаграждение на техния тежък и изморителен труд. Хора от сферата на здравеопазването разкриват, че заплатите на училите почти пет години медицински сестри у нас са съпоставими с тези на хигиенистките, които доста често нямат и основно образование. Казано на чист български език – това е безобразие.

 

В момента няма едно мнение по въпроса, колко от родните медицински специалисти са офейкали в Западните държави, за да търсят там нормален живот. Всички обаче са единодушни в мнението, че причината за „дезертьорството” се крие в обидно ниското заплащане, действащо като бавна отрова върху всеки един от нас.

 

От Лекарския съюз в България и Асоциацията по здравни грижи са категорични, че в срок от максимум пет години, в страната няма да останат качествени специалисти и ще бъдем заплашени от невъзможността да намерим медици, които да ни лекуват. В същото време обаче, от Здравното министерство и НЗОК нагло твърдят, че това съвсем не е така и здравната система у нас е на едно перфектно ниво.

 

Каквато и да е гледната ни точка обаче изводът е, че в следващите години ще стане почти невъзможно за обикновения българин, да разчита на качествено обслужване в медицинските заведения. Но най – лошото от всичко е, че затова виновни няма.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button